Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kínálat van, kereslet nem nagyon

Kínálat van, kereslet nem nagyon Kovászna megye

Tegnaptól árusítanak bárányhúst a sepsiszentgyörgyi központi piacon, de a lefoglalt asztalok nagy része egyelőre üres. Kilója mindenkinél ugyanannyiba kerül, alkudni nem lehet, talán ezért is alacsony a kereslet. Kézdivásárhelyen tegnap nem volt bárányhús, Erdővidéken az érdekeltek gazdaismerősöktől, magánúton szokták beszerezni azt.

Hirdetés
Hirdetés

Engedéllyel és a higiéniai szabályok betartásával árusítják a bárányhúst a szentgyörgyi piacon, minden asztalnál cipő- és kézfertőtlenítőt állítottak fel, ugyanakkor az eladók is párban vannak: egyikük kezeli a pénzt, a másik adja a húst. Mindenkin maszk és gumikesztyű, a szabályoknak megfelelően.

Négyen kínálták csütörtökön a bárányhúst, többen visszatérő árusok, évről évre itt értékesítik a levágott állatokat. A húson hatósági pecsét, az előírásoknak megfelelően az állat fejét is rajta kell hagyni – magyarázta az egyik eladó. Két napja vannak kint, de keveset árultak, valószínűleg a kijárási tilalom miatt, de remélik, szombatig sikerül túladni a készleten.

A bárányhús kilója egységesen 25 lej mindenkinél, alkudni nem lehet, és többnyire fél bárányokat adnak el. Az árusok elmondása szerint idén olcsóbb a bárány, mint tavaly, tudomásuk szerint a nagyobb üzletek húsrészlegén is ugyanebben az árban kapható. Az ortodox húsvétra is készülnek, akkor is kint lesznek, vélhetően ugyanezekkel az árakkal.

Tegnap a kézdivásárhelyi piacon mondhatni mindent lehetett vásárolni, de bárányhúst nem. Így elég sok facsemetét, tejterméket, virágot árultak, az őstermelőknél volt méz, zöldség és sok más egyéb, viszont bárány nem. Ennek egyszerű a magyarázata: a teljes átalakítás és felújítás előtt álló piacnak most nincs erre engedélye. A környékbeli gazdáknál 20-30 lejért lehet beszerezni a bárányhús kilóját, ami eléggé magas ár, figyelembe véve, hogy a zsenge kisállat jórészt fele csont, és sok a felhasználhatatlan része is, ami így a tiszta hús kilóját valójában a 40-50 lejes sáv felé taszítja.

Erdővidéken a húsvét előtti bárányvásárlásnak nincs szervezett formája, legalábbis nem tudunk róla, aki érdekelt, az általában gazdaismerőseitől, magánúton szokta beszerezni a húsvéti asztalra valót. Juhtartó gazdáktól érdeklődve azt tudtuk meg, idén a bárányhúsnak általában 20 lej körül volt kilója, más évekhez képest azonban gyengébb az érdeklődés iránta. A gazdák reménykednek, hogy a hátralevő „román” húsvét még lendít egyet a nagybani eladáson. Olyan gazdáról is tudunk, aki nagyobb városok, mint például Sepsiszentgyörgy vagy Brassó piacán próbálkozott az eladással, igaz, ott már kilónként 25 lejért, mint fogalmazott, ezen ár mellett is mindkét helyen elég jól ment a vásár. Baróton szerdánként van agrárpiac, ott azonban általában csak feldolgozott hústermékeket lehet kapni, friss húst nem, így bárányhúst sem. Helyi eladóknál legfeljebb iratkozni lehetett bárányhúsra.

 

Piaci beszerzésen

A sepsiszentgyörgyi piacon a kínálat széles: zöldségek, gyümölcsök, dióbél, házi tojás, házi bor és más finomságok várták tegnap a vásárlókat, tömeg viszont nincs. A zöldségek ára 1-2 lejjel magasabb a múlt hetihez képest, a friss zöldhagyma kötése 2,5, a reteké 3 lej, de néhány helyen két kötést adnak öt lejért. A vöröshagyma kilója 6 lej, a fehér hagymáért 5 lejt kérnek az árusok. A spenót kilója 8 lej, a friss saláta darabja 4 lej, de már medvehagyma is kapható, kötése 3 lej. Hazai paradicsom nincs, a török importáru kilója 12 lej, az uborka pedig 6 lej. A sárgarépa kilója 5-6 lej, a petrezselyemgyökéré 4 lej, a zeller és karalábé darabja ugyancsak 4 lejbe kerül.

Az árusok háztáji finomságokat is kínálnak: a savanyított fejes káposzta kilója 8, míg ennek sarvalt változata 7 lejbe kerül. A dióbél kilója 40, a máké 35 lej. Reszelt torma is kapható 12 lejért (egy kisebb befőttesüveggel), cékla 10 lejért, havasi méz pedig 25 lejért (nagy üveggel). A házi ribizlibort 25 lejért kínálják literenként, míg fél liter ribizliszörp 15 lejbe kerül. Legtöbben a házi tojást keresik, főleg a fehéret, ugyanis sokkal szebb lesz festés után – ennek darabja 1,5 lej, de van, ahol már piros tojást is árusítanak 2,5 lejért, de egyszerre csak tízet lehet venni. A kalács kilója 15 lej, az aprósüteményeké pedig 12.

A piac húscsarnokában főként disznóhúst keresnek a vásárlók, de sonkát, császárszalonnát és kolbászféléket is árusítanak. A disznókaraj, -comb vagy -tarja kilója 20-22 lej, az oldalasé és a császárszalonnáé 20 lej. A tejtermék-előállítók is kínálják a friss árut: a friss sajt kilója 17, az orda 18, a juhtúró pedig 16 lejbe kerül. (bús)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások