Felhívás!

Felújítják a vártemplomot

Felújítják a vártemplomot Kovászna megye

Több száz éves leletekre bukkantak a sepsiszentgyörgyi református vártemplom tornyának felújítása során leszerelt toronysisak gombjában. A puskagolyóktól átlyuggatott gömbben elhelyezett, az idő múlása folytán megviselt faládikából négy pénzérme és öt összehajtogatott irat került elő.

A vártemplomban szolgáló Bucsi Zsolt Tamás lelkipásztor elmondta, a pénzérmék között található egy Brassó városa által 1613-ban veretett ezüstgaras, II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1705-ben kiadott 10 rézpolturása Pro Libertate felirattal, továbbá II. Ferenc német-római császár 1795-ből származó ezüst 6 krajcárosa és III. Károly olmützi püspök 1707-es ezüstkrajcárja. Az iratok között pedig a többi mellett Vásárhelyi János lelkész-esperesnek egy tíz szakaszos, 1761-ben írt verse – tartalmát tekintve az 1738-ban bekövetkezett földrengés után lebontott középkori helyett 1761-ben felépített új torony munkálatainak a méltatása. Nagy valószínűséggel ennek a gombjában helyezték el az eklézsia anyagi helyzetéről beszámoló latin nyelvű dokumentummal együtt.

Az 1802-es földrengés következtében ez a torony azonban ledőlt, és pótolni csak 1829-ben tudták. A felépítését nemes adakozásukkal lehetővé tevők névsorát Gödri Ferenc lelkész örökítette meg egy kísérő levélben, amelyre ez alkalommal szintén ráakadtak.  Megtudtuk továbbá, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület levéltárába fordítás végett elküldött iratok tartalmát a visszaszolgáltatásuk után nyilvánosságra fogják hozni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások