Felhívás!

Zuhanórepülés

Az egy dolog, hogy az utóbbi 32 év legnagyobb buktáját produkálta a szűk 10 hónapja felállt román koalíció, egy olyan kormányfővel az élen, aki már hosszabb idő óta élő amfetaminszármazék-reklámként funkcionál, de jó lenne átgondolni a miérteket is, ha már elkaszálta a parlament. Tagadhatatlan, hogy (talán megfelelő tanácsadó híján) ámokfutónak tűnt Florin Cîțu, de koalíciós társai sem kimért viselkedésükről voltak ismertek, kezdve az önjelölt népi ügyésszel, Caramitru Andrei Dragoș-sal.

A napokban elhunyt híres színész fiát az USR-be való belépése után úgy mutatták be, mint a szakértőt, aki majd megírja a párt kormányzó programját, erre azzal a felvetéssel indította a közszereplését, hogy netán dutyiba kéne vágni a PSD tagságát, kispadostul. Ilyen, lazának nem nevezhető kezdés után sikerült összefejelnie a zsidókkal holokauszt-ügyben, már a kezdetektől piszkálta és gyalázta a liberálisokat.

Valahogy úgy viselkedett, mintha a magukat finom úriember szerepben feltüntető USR-sek csak úgy ott felejtették volna az online térben, hogy nem túl rövid láncon vicsorogjon ellenségre, barátra egyaránt.
A másik oldalon a liberálisok egyik felén eluralkodott az érzés, hogy talán számukra nem marad elég pénz, amiből eltengődnének egy darabig (bankrablások után szokott ilyesmi előfordulni), és nyíltan, ország-világ színe előtt kezdték gyalázni egymást, mint két cigány klán szürkületkor a bukaresti periférián, túl sok sör elfogyasztása után. Elemzők szerint belefér ez a román politikába, ahol legalább száz éve meg sem fordult senki fejében, hogy netán a népre is kellett volna gondolni, de a legutóbbi időkben elvette az eszüket a hatalomvágy, és már a látszatra sem adtak.

Ennek most megisszák a levét, hiszen egy friss, szeptember 27-én lezárt INSCOP-felmérés szerint a PSD 35 százalékon állt, a várhatóan atomjaira hulló PNL 21,9-en, az USR 9,8%-ra esett vissza, miközben az AUR megduplázta a választások óta eltelt tíz hónapban az esélyeit, 17,1 százalékon áll! És nem, nem az oroszok építették fel az AUR-t 17 százalékra, hanem a koalícióban résztvevők viselkedése, noha igazi moszkvai forgatókönyvbe illő lenne egy vörös-sötétzöld, kommunista és legionárius hagyományokat tisztelő többségi koalíció Románia élén. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.