Felhívás!

Zsákbamacska és névadás

Nem csupán a fiatal házasok számára okoz gondot a születendő gyerek nevének megválasztása, ilyenkor, névválogatáskor beszállnak a nagyszülők is a közös fejtörésbe. Ahhoz kétség nem fér, a fiatal szülők véleménye a perdöntő, sőt nagyon gyakori az is, hogy egyszemélyes akarat érvényesül. Hogy az anyukáé vagy az apukáé, az már vérmérséklet kérdése.

Azt nem vitatja senki, hogy a fő szempont az anyuka mellett szól. És bizony nincs könnyű helyzetben! Annak idején ilyen teher nem nyomta az anyukát vagy apukát, mert kéznél volt a nagymama vagy nagytata, sőt a dédszülők neve, s ezzel is magyarázható, hogy egy népesebb, többnemzedékes családban, ha együtt is laktak, feltűnően megnőtt a Gáborok, Annák, Tamások, Gergők, Máriák száma.

Ma egészen más a helyzet. Itt, Romániában nem csupán az elődök neve kerül a pálya szélére, hanem sokszor soha nem hallott, legalábbis errefelé nagyon szokatlan elnevezések születnek, s ezek be is kerülnek a születési bizonyítványba, a törvény bármilyen nevet elfogad. Így kapta sok évvel ezelőtt az egyik kislány a Fridzsider nevet, ugyanis a szülők éppen akkor vásároltak egy új hűtőszekrényt. A Pelé, Di Stefano, Márkó Samantha és egyéb nevek egy időben ugyancsak gyakorinak számítottak.

Sőt, egy felette mulatságos névadásról is szólt fáma: a kórházban fekvő új anyuka a férjével együtt döntött a fiúcska nevéről: Gyuri. A boldog apuka hazaindult, s a közeli faluig útba esett néhány kocsma is, ahol legalább egy-egy féldecivel ünnepelt. Hazaérve útja a tanácshoz vezetett, s a délutáni órákban kereste fel a jegyzőt, aki munkaidőn túl lévén, a kocsma meg túl közel, amikor nekiláttak az okmány kiállításának, kissé nehezen ment a tollforgatás. Az is közrejátszott, hogy a jegyző nem ismerte a magyar nyelvet, így hát az apuka betűzve mondta be, s ennek köszönhetően a Gyuriból Güzü lett. Így is cseperedett legénnyé a mi hősünk.

Hogy tényleg így történt-e, nem tudom, de azért egy lényeges dologra rávilágít: nem szabad játszanunk a csecsemők nevével, sok mindenre oda kell figyelni, arra is, hogy az esetleges kakofóniát (rossz hangzást) elkerüljük, mert az Albu Tamara-, Kasza Márta-, Kasza Renáta-, Sümeg Margit-szerű és hasonló névpárosok megkeseríthetik viselőjük napjait, főleg, ha barátai, társai az ő rovásukra gyártanak szójátékokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások