Felhívás!

Zászlóvivő, aranyhozó?

Simona Halep (sz. 1991. szeptember 27.), a világ egyik legjobb teniszezőnője (nemrég éppen első a pontozásos ranglistán) egy nemzetközi magazinnak azt nyilatkozta, nem kíván, és nem tervez saját magának túlságosan hosszú élsportolói pályafutást. Elmondta, családot szeretne és gyermeket, azaz gyermekeket, vagy hármat. Jelenleg komolynak tűnő párkapcsolatban van egy negyvenéves dobrudzsai makedón üzletemberrel, akit férfiideáljaként emleget. Még nem tudja, mikor lépne ki a világ körüli tenisztornák forgatagából, de amikor eljön az ideje, megteszi. Előbb azonban lenne egy-két nagy dobása, azaz ütése. Közülük a legfontosabb jövő év nyarán.

Valószínűleg sokan helyeselték, amikor július közepén a Román Olimpiai és Sport Bizottság (COSR) bejelentette, a 2020-as tokiói olimpián Simona Halep lesz a román küldöttség zászlóvivője. Lehet, hogy nem mindenki tudja, voltaképpen egy „önjelölés” történt. A teniszező személyesen Mihai Covaliutól, a COSR elnökétől megkérdezte – kissé szabadkozva –, hogy gondot okozna-e, ha Tokióban ő lenne a zászlóvivő, mert nagyon vágyik erre, hatalmas megtiszteltetésnek érezné. Nagyon nehéz elhinni, hogy véletlen, de sporttörténeti tény, a Simona Halep zászlóvivői megbízatását nem egészen két nappal a wimbledoni győzelme után jelentették be. Csak találgatni lehet, ha Wimbledonban kiesik a második fordulóban, megkapta volna-e a zászlót. A Román Tenisz-szövetség elnöke, Ion Țiriac minden esetre úgy véli, Simonának nincs vetélytársa a román olimpiai küldöttségben, magasan a legméltóbb arra, hogy az olimpiai stadionba bevonuló román küldöttség élén haladjon.

Ez a zászlóügy azonban egy picit összetettebb. Két fogalmat is takar. Az egyik a megbocsátás. Az amúgy is eléggé labilis természetű és játékú teniszező 2016-ban önként lemondta a riói olimpiai szereplést, arra hivatkozott, hogy fél a Zika-vírustól, amely az olimpia előtt fel-feltűnt Brazíliában (a gyógyszermágnások eltúlozták a veszélyt). A román sajtó akkoriban nem kímélte Simonát, pláne, hogy az olimpia után értékes pénzdíjakat ajánló tornán villogott, ráadásul van legalább tíz erősen gyanús visszalépése, sérülése különféle tornákon… A másik szempont és fogalom a „közös aranyvárás”, ami azt jelenti, Simona szeretne olimpiai érmes lenni, lehetőleg aranyérmes, a COSR pedig máris megtette az első lépéseket, hogy ösztönözze, annál is inkább, mivel az aranyesélyes sportolók nem tolonganak a román olimpiai küldöttségben.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.