Felhívás!

Vita nincs!

Szóval nem lesz jelöltek vitája az államfőválasztás második fordulója előtt. Sebaj. Az olyan lett volna, mint a mai tévéshow–divatbemutatók, ahol cifrábbnál cifrább „alkotások” kápráztatják a sznobközönség szemeit, de egyetlen normális ember sem menne ki az utcára olyasmibe beöltözve.

Milyen vita az, ahol a moderátor a főszereplő, ahol másodpercre meg van szabva ki-ki mondanivalója? Hogyan lehet három percben válaszolni egy életbevágó kérdésre? És ha az egyik jelölt bedob egy bődületes vádat, hogyan védekezhet a kihívója? A nagyobb szájú, a spontánabbul pimaszkodó és hazudozó lehet csak a nyertes, mint a hírhedt néhai Gyurcsány–Orbán-vitában, amelyet Gyurcsány fölényesen megnyert, majd beült a miniszterelnöki székbe, és majdnem tönkretette Magyarországot, amely számára nem a haza volt, hanem – saját szava szerint – „ez a k…va ország”. És egy végtelenül alkalmatlan és végtelenül beképzelt, rosszindulatú ember vitája kinek használna?

Eközben a Iohannita-rend kormánya beindult. Illetve, mint a mesebeli sárkány, maga elé dobta másfél mérföldre a buzogányát, pontosabban vád-buzogányát. Még arra sem volt idejük, hogy egy fiókot kihúzzanak, hogy a titkárnő kávéját megkóstolják, de a miniszterek már jelentik: hiányzik egy, kettő, tizenkettő milliárd. Harminc Nobel-díjas közgazdász nem lenne képes ilyen hamar leltározni.

A kedves olvasó talán emlékszik, hogy jómagam már szeptember 4-én imígyen írtam: „Az új kormány hatalmas jajveszékeléssel fog színre lépni: haoleu, milyen hihetetlen (de sokan majd elhiszik) katasztrófát hagyott maga után a Dragnea-gárda! Üres az államkassza – tehát az ígéretek megvalósítása helyett jöhet a befagyasztás, levágás, kirúgás.” Persze nem dicsekszem prófétai képességeimmel, a hazai állapotokat ismerve egy óvodás is előre láthatta az egész cirkuszt.

Apropó óvódások – azok árulkodnak naphosszat –, az új pénzügyminiszter bejelentette, az Európai Bizottságnál elpanaszolta, hogy Viorică a ridiküljében magával vitt néhány milliárdot, éhkoppon hagyva szegény állam bácsit. Az Európai Bizottság ugyan még meg sem alakult, de ilyen apróságokkal nem törődünk…

Úgy érzem, az új kormány olyan, mint a kalandéhes macska. Örömmel felmászik egy jó nagy fára, ott aztán nyávog, hogy a gazdi (Brüsszel vagy a NATO) emeljen létrát alája, nehogy kitörje a nyakát.

Zubreczky Antal

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.