Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pótvizsgázhatnak

Majdnem egyszerre – legalábbis viszonylag közeli időpontokban – vált ténnyé az a remény, hogy a magyar és a román labdarúgó-válogatott is újabb lehetőséget kaphat kijutni a 2020-as Európa-bajnokság döntő tornájára akkor is, ha hagyományos selejtező csoportjaikban nem végeznek az első két hely valamelyikén.

Hirdetés
Hirdetés

A román csapat a svédek elleni vereség (0–2) után lett érdekelt a pótselejtezőn (a második helyre matematikai esély sincs), a magyar nemzeti válogatottnak viszont még maradt egy dobása, esélye egyenes ágon továbbjutni és a pótselejtezős hellyel más csapatot boldogítani.

A magyar válogatott némelyik tagja fogadkozik, hogy kedd este Walesben „meglesz a 3 pont”, ezt azonban érdemes a jó egészséges önbizalom szintjén kezelni, mintsem könnyen beváltható ígéretként. Idegnyugtatónak persze kiváló, hogy a pótselejtezős hely bizonyossá vált. Borsódzik a hátunk viszont a gondolattól, hogy jövő márciusban elméletileg jöhet egy magyar–román mérkőzés is az Európa-bajnoki részvételért.

November 22-én sokkal okosabbak leszünk, amikor – a pótselejtezők jogosultjai kijelölésének rendkívül bonyolult számítási rendszerét átugorva – megtudhatjuk a sorsolás eredményeit. Előzetes latolgatások szerint Romániának Skócia, Izland, Szerbia, Izrael, Norvégia, Bulgária, Magyarország közül jöhetnek ellenfelek, ezekből kettőt kellene legyőzni az Eb-részvételért.

A hagyományos Eb-selejtezők utolsó három fordulója előtt tényként említhető, hogy a Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia négyesből egyik biztosan résztvevője lesz a 24 csapatos Európa-bajnokságnak! Az UEFA szempontja ugyanis az, hogy az eredmények és értékszámok alapján leggyengébbnek minősülő válogatottaknak is esélyt kínáljon. A „kicsik csoportjának” nagy vesztese Azerbajdzsán, amely egyik házigazdája a jövő évi Eb-nek, ám az azeriek sem az alapselejtezőből nem jutottak tovább, sem a pótselejtezőre nem lettek jogosultak.

Sajtóhírek tanúsága szerint az UEFA vezetőit, hivatalnokait nem igazán zavarja az, hogy az Európa-bajnokság selejtezői-pótselejtezői rendszere a szurkolók zömének érthetetlen, követhetetlen, emiatt már-már idegesítő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük