Felhívás!

Vigaszágon

Az aktív élsportolók versenyrendszerének folyamatos szigorításával egy időben – Istennek hála! – zajlik olyan „háttérmunka” is, aminek a célja az, hogy lehetőleg minél többen, minél szélesebb körben részesülhessenek a sportviadalok sikerörömeiből. Nehezen követhető azoknak az alternatív országos, Európa- és világbajnokságoknak a száma, ahol nem az illető sportág pillanatnyilag legjobb versenyzői indulhatnak és győzhetnek. Veteránok 35-től 80–90 éves életkorokig, különféle szakmai, hivatásbeli társulások, sőt már régiók, népcsoportok, etnikai közösségek számára is léteznek viadalok egyéniben vagy csapatban. Évek óta várjuk például, hogy Székelyföld világ- vagy Európa-bajnok lesz az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetségének (ConIFA) világ- vagy Európa-bajnokságán. Ahol van már egy bronzunk.

Az alternatív nemzeti és nemzetközi tornák, bajnokságok pozitív üzenete, sportnépszerűsítő célja egyértelmű. A hivatalos megnevezések és rendezői sajtóközlemények nyelvezete nagyon ritkán foglalkozik olyan lehangoló magyarázatokkal, hogy tetszik tudni, ez az országos, világ- vagy Európa-bajnokság nem az igazi. Aki óhajtja, önmagának tisztázhatja.

Az ünneprontás legkisebb szándéka nélkül, hadd nézzük például a székelyföldi futball történelmi sikerét, az FK Csíkszereda U16-os csapatának országos bajnoki címét. Hivatalosan és külsőségeiben (érmek, trikók, sajtó, szakszövetség stb.) is Románia bajnoka a 2016–2017-es idény végén. Ráadásul – ez egészen elképesztő! – a döntőt az FK Csíkszereda U16-os és U17-es csapatai játszották házi környezetben. Csoda, hőstett, szenzáció…, lehet sorolni a szuperlatívuszokat.

Annyi csupán a szépséghiba, hogy ez is egy alternatív országos bajnokság, egy vigaszág voltaképpen. A 2016–2017-es idény alapszakaszából az ország legjobb húsz csapata az Elit körbe jutott, a kimaradt csapatok a „republikánus bajnokságban” folytatták. Itt lett döntős az FK Csíkszereda U16-os és U17-es csapata, így tehát matematikailag az országos bajnokság 21. és 22. helyezettje az arany-, illetve ezüstérmes. Ez tény, de fikarcnyit sem csorbítja a csíki legények érdemeit!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.