Verjük szét a hidat?

Ideje, hogy már egyszer orrára bukjon az RMDSZ, és érezze, hogy nem jó, amit csinál – érvelnek azok, akik úgy vélik: ki kell buktatni a magyar képviseletet az Európai Parlamentből, mert máskülönben nem jön rá magától, hogy nem jól teszi, amit tesz.

Ez a logika akár támogatható is lenne, ha tennénk valamit a helyébe. Ha nem csak rombolnánk, hanem építkeznénk is. Ez ugyanis nem egy helyhatósági választás, ahol azt lehet mondani, hogy nem jó ez az RMDSZ-es polgármester, tegyünk helyette más magyar pártból való embert, adjunk egy esélyt egy másiknak, akiről azt gondoljuk, jobb.

Itt nem ugyanaz a helyzet. Itt van egy szűk hidunk, ami összeköt bennünket Nyugat-Európával. Lehet, hogy sok dolog nem tetszik, amit Brüsszelben csinálnak, de ha nem léptünk volna be az unióba, most kb. ott tartanánk, mint a Moldova Köztársaság. Ezen a hídon, jól-rosszul át lehet menni a túlsó partra, és ott el lehet mondani, hogy mi fáj nekünk itt, az innensőn.

Gyenge a híd, szakadozik, alig néhány drótkötélszál tartja, csak kevés küldött tud járni rajta. Lehet vitatkozni azon, hogy jók-e a küldöttek, azt mondják-e a túloldalon, ami nekünk itt a legjobban fáj – de a hidat feltétlenül meg kell tartani. Attól, hogy ezt leromboljuk, nem lesz másik! Ha leromboljuk, mi ezen a parton maradunk, a románok pedig, élükön Bogdannal, Băsescuval és Cioloşsal, a mi nevünkben is beszélnek majd a túlparton. Innen hiába kiabálunk, ott nem fogják hallani.

A választásnál a szavazatok száma dönt. A legújabb felmérések szerint 40-42 százalék körüli részvétel lesz a hétvégi voksoláson. Ez durván 7,5 millió szavazót jelent. Ennek 5 százaléka 375 ezer szavazat. Legalább ennyi kellene, hogy egyáltalán legyen híd, amin egy ember járhat, 525 ezerrel kettő, 675 ezerrel három képviselőnk lenne.

Ez tehát itt a kérdés: maradjunk-e otthon, s verjük szét a hidat úgy, hogy nem építettünk semmit a helyébe, vagy van vasárnap egy negyedóránk arra, hogy megerősítsük ezt a hidat, hogy ott legyünk, ahol sorsunkról döntenek. Tessék választani!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 24., 8:19
  ÉRTÉKELÉS: 6

  “Verjük szét a hidat? Ez a logika akár támogatható is lenne, ha tennénk valamit a helyébe. Ha nem csak rombolnánk, hanem építkeznénk is.”
  Tisztelt Erdely Andras, miota epitkezunk? Hany eve? Mi az eredmeny?
  Igen, szet kell verni a hidat. Csak igy jonnek ra arra a magyar politikusok. hogy a nagy “magyarakoert teszunk mindent” es “a magyaroknak dolgozunk” csak szoveg. Maskepp minden megy tovabb ugy ahogy van, az eredmenyt latjuk magunk korul. Ha “reset-aljuk” a rendszert esetleg valami valtozik a jovoben es akkor esetleg tenyleg megerdemlik a szavazatomat.

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 13:02
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Nekem se tetszik sok intézkedés, amit az RMDSZ-es képviselőink meghoztak. Itt, 26-án ,nem az RMDSZ-ről szavazunk, bár a képviselők RMDSZ-sek, Aki olvassa, hallgatja a román pártokat, egyöntetűen azt szeretnék, hogy ne érjük el az 5 %-os küszöböt, a románok nacionalista szólamokat lengetnek….ha nem megyünk szavazni olyan, mintha valamelyik nacionalista román pártra szavaztunk volna. Minden erdélyi magyarnak becsületbeli kötelessége a 26-i szavazás

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 2:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Érdekes, hogy minden választás előtt, ezzel riogatnak, előkerül a rég lejáratott, megkopott CD, most az egyszer, most az egyszer szavazzunk, újra és újra és újra az RMDSZ-re, miközben az RMDSZ már rég szétverte az erdélyi magyarság minden hidját, nem voltak képesek össznemzeti kooalicióban gondolkozni, arrogánsak, a Soros listán levő, és Nemzeti Védelmi Akadémiát végzett Iuliu elvtársat nyomták az első helyre, mig a másodikra ezt az új titánt (belső körben, ezt sem mi döntöttük el)
  Egyébként ez a logika, Erdély úr, a parlamenti választásnál is fennáll, hogy ezek a román képviselők, szenátorok bejutnak, és a drága magyar PSD szimpatizáns képviselők esetleg kint maradnak. A hid sajnálatosan már rég szét van verve, az erdélyi magyarság és az RMDSz között, ők köszönik jól elvannak az erdélyi magyarság pénzén Bukarestből, és nekünk odadobják a morzsákat a communit(t)as alapitványtól. Elegem van belőlük, mélységesen undorodok tőlük, jöjjön valami új végre…