Követelőznek a cégek

Lassan kifizetési ügynökséggé válunk – mondta sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség igazgatója arra utalva, hogy legtöbb munkájuk a hátrányos helyzetűek alkalmazásáért járó állami támogatások kifizetésével adódik. A pénzeszsáknak azonban a fenekére értek, a vállalkozók pedig követelik a juttatásokat.

– Míg a hátrányos helyzetű munkanélküliek alkalmazásáért járó támogatás tavaly az addigi 900 lejnek több mint kétszerese lett (2250 lej), a vállalkozók önrésze pedig csökkent, a mi büdzsénk ugyanannyi maradt, alkalmanként európai pályázati forrásokból tudjuk csak kiegészíteni – mondta az igazgató.

Jelenleg mintegy 700 személy foglalkoztatását támogatja a hivatal, de hosszú, 300 tételes várólista van. Júniustól a kérések alig harmadát tudják csak az említett pályázati pénzből finanszírozni.

Nagy a nyomás a vállalkozók részéről, pereket is indítottak a hivatal ellen, ám hiába, az igazgató nem kockáztatja, hogy a számvevőszék megbüntesse, mert megszegi a törvényi előírásokat, mely szerint nem köthet nagyobb összegre szerződést, mint amennyit a költségvetése megbír. A törvény szerint pedig nem kötelező a támogatás, azaz az igény teljesítése.

Az egyik cégvezető kilátásba helyezte, hogy a már felvett személy munkaprogramját felére vagy két órára csökkenti. „Vajon tényleg értéket képvisel a cégben annak az embernek a munkája, vagy csak a támogatásért lett alkalmazva, esetleg egy kölcsönös érdekeket szolgáló paktumot kötöttek az állam rovására (például azért, hogy a nyugdíjra jogosító munkaéveket megpótolják pár hónappal?) – tette fel a kérdést Kelemen.

Úgy tűnik, demagóg kampányígéret volt a kormány részéről ez a törvény, nem látták előre, hogy nem lesz annyi pénz, amennyi igénylés – összegzett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.