Felhívás!

Véget kell vetni

Többek között Erdélyt, Partiumot és a Bánságot is a határai között ábrázoló Nagy-Románia térképpel ellátott portréjának a közösségi oldalán való megjelentetésével emlékezett vasárnap Raluca Turcan a Nemzeti Liberális Párt megalakulásának 145. évfordulójára. És ezzel Románia kormányfő-helyettese durva történelemhamisítást követett el. Az említett területek ugyanis 1875-ben nem tartoztak a Moldva és Havasalföld egyesülésével épp, hogy létrejött (1862), ráadásul 1877-ig török fennhatóság alatt senyvedő Romániához. Hiszen ezeket az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátummal kapta ajándékba az I. világháborúban győztes nagyhatalmaktól. Addig viszont a történeti Erdély például, a Magyar királyság vajdasági ranggal rendelkező tartománya, önálló (1570–1711), majd Habsburg alárendeltségbe (1711–1848) tartozó fejedelemség, és ismét Magyarország szerves része volt.

Azt nem tudni, hogy mi váltotta ki a magas tisztséget viselő politikushoz méltatlan megnyilvánulást. Lehetséges, hogy a magyar miniszterelnöknek szánta válaszként, amiért május 6-án az egykori, Erdélyt is magába foglaló Magyarországot feltüntető földgömb fényképének kíséretében kívánt sok sikert a történelemből aznap érettségiző diákoknak. A közösségi oldalon megjelent üzenet melléklete pedig heves indulatokat váltott ki Bukarestben, olyannyira, hogy ennek kapcsán még a kormányfő is megszólalt mondván: „a veréb kukoricaliszttel álmodik.”

A két esetet azonban nem lehet egymással párhuzamba állítani. Egyrészt, mert a román fővárosban kitört hisztéria alapjául szolgáló földgömb eredetije 1862-ben készült, amikor egyeseknek akár tetszik, akár nem, Erdély Magyarországhoz tartozott. Ezzel szemben Raluca Turcan Nagy-Románia térképpel ellátott portréjának az alatta feltűntetett évszám kíséretében hamis sugallata van, amint erre már rámutattunk.
Éppen ezért a történteket nem szabad szó nélkül hagyni, véget kell vetni a magyarellenes célzattal gyakorolt történelemhamisításnak. Ennek leghatásosabb eszköze a tényeken nyugvó cáfolatuk, az erre alapozó nyilvános tiltakozás, valamint a világ politikai és tudományos köreinek a tájékoztatása az ilyen és hasonló próbálkozásokról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások