Felhívás!

Választottunk

Hétfő reggeli – még le sem csillapodott a választások vihara –, kutyafuttában leírt gondolatok.

Az emberekből nem lehet a végtelenségig hülyét csinálni, a helyi mindenhatócska-bárók ideje elmúlt, lásd Marian Oprișan.

Ha egy ember igazán jó munkát végez, azt újraválasztják, akasszanak bár tíz dossziét a nyakába, lehet magyar román községben vagy román magyar községben (lásd Előpatak és Nagyborosnyó), vagy indulhat a Hupikék Kertitörpék pártja színeiben, lásd Udvarhely. Vagy legyen éppen halott, mint a deveselui polgármester, újra megszavazzák. (Egyáltalán nem ostobák a deveseluiak, a halottra pecsételve kiprovokálták a megismételt választást, miért mondtak volna igent egy kevésbé szimpatikus riválisra?)

A román nép imádja az erős ember erős propagandáját. Iohannis kiadta a parancsot, le a vörös pestis PSD-vel, hát akkor legyen PNL és USR. Hogy azoktól mind várhatják a nyugdíjtörvény betartását, a tanárok a fizetésemelést, nem számít, ők az erősek, őket kell szeretni. Az RMDSZ is bele fog csimpaszkodni azok köpönyegébe, hátha jobban csurran-cseppen a pénz a helyhatósági kasszába.

Ujjongunk, mert Marosvásárhelynek és Szatmárnémetinek újra magyar a vezetője. Igen, mert egyfordulós a választás. Fele királyságomat és mindkét lányom kezét adom rá, hogy a román pártok ezen kijózanodva törvényt hoznak a két fordulóra, és akkor agyő Marosvásárhely, agyő Szatmárnémeti. Akkor majd az RMDSZ megsértődik, elengedi a PNL–USR kezét, és megszavazza az első bizalmatlansági indítványt. És újra elölről, új műsorhoz új férfi kell.

A PSD ezerszer köszönje meg a vereséget. Mert amely párt Tudoset, Dăncilăt meg Ciolacut teszi a szerelvény elé, az mazochista vagy öngyilkos hajlamú. Vagy visszahívják a minden hájjal megkent, ám szemfüles Pontát, akár találnak egy új, normális embert, és négy év múlva megint nyernek, talán egy 150%-os béremelést ígérve. De ott motoszkál a fejemben az örök Caragiale Elveszett levele, a román választás zseniális látlelete. Bármekkora legyen a látszat-csihi-puhi, úgyis a fentről küldött, bármennyire szenilis Agamiță Dandanache a nyertes. Csakhogy Románia esetében a Fent már régóta nem Bukarestet jelenti.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.