Felhívás!

Nyugdíjas világ

A nyugdíjosztály havonta kiutal egy nevetséges összeget a nyugdíjasoknak, hogy éhen ne halljanak. Persze, nem gondol senki arra, hogy az öregeknek gyógyszerekre is szükségük van. Igaz, a speciális nyugdíjat élvezőknek emiatt nem fáj a fejük.

Én mindig úgy gondoltam, nem szabadna lennie olyan nagy különbségnek a három váltásban dolgozó gyári melós és egy rendőr, szekus, katona jövedelme között. Tévedtem, tévedek. Soha nem voltam irigy ember, nem is érdeklődtem, most is véletlenül tudtam meg, hogy aki katonaságnál alttisztként, katona-zenekarban „lőtte az ellenséget”, azaz… zenélt, szolgálta az országot klarinéttal, 48 éves koráig, most 4300 lej nyugdíjat kap. Mennyi lehet a nyugdíja egy tisztnek, főtisztnek? Nem irigyelem én senkitől, de szerintem jó lenne, ha legalább ennyi nyugdíja volna annak is, aki a textil-, a cigaretta-, vagy a „Dudagyárban” ledolgozott ennél több évet.

Amikor 43 évvel ezelőtt dolgozni kezdtem, kioktattak, mondván, feltétlenül fizetni kell társadalombiztosítást, az adót, a sokféle segélyalapot… Az egészségügyi alapba befizetett járulék alapján az egészségbiztosítótól ingyenes egészségügyi szolgáltatásra lennénk jogosultak, de… Persze, ezt nem fizetik a rendőrök, katonák, szekusok, mert nekik kijár, mindig is kijárt ingyenesen.

Elgondolkodom, mi mindent kell eltartanunk, és nem is kicsi pénzen. Naponta háromszor étkezés (igény szerint diétával), tető a fejem fölött, konditerem, internethasználat, könyvtár, lehetőség újabb diploma megszerzésére, központi fűtés, légkondicionálás, orvosi ellátás, új szemüveg és fogpótlás, új csípőprotézis-beültetés és minden más, amire orvosilag szükségem van. Az állami egészségbiztosítónál mindig azt mondják, nincs pénzük a tisztességben megöregedett emberek támogatására…

Orbán Barra Gábor, Sepsiszentgyörgy

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások