Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Utópia felé

Több mint egy évtizeddel az uniós csatlakozás után érkezik a hír, hogy négy erdélyi város a regionális együttműködés intézményes kereteit készülnek kialakítani, és élni kívánnak a transznacionális Európai Unió föderális szerkezetének lehetőségeivel. Tegyük hozzá, ehhez az is kelleni fog – közpolitikai, fejlesztési ambíciók ide vagy oda –, hogy a készülő új uniós pénzügyi költségvetésben pénzt különítsenek el erre a célra. S ha innen magyarázzuk a temesvári, aradi, nagyváradi, kolozsvári, de a többi, még csatlakozni kívánó helyi elöljáró hirtelen támadt társulási buzgalmát (Szeben, Gyulafehérvár, Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah, de a regáti városok hasonló kezdeményezését is), akkor a jelek szerint nemcsak Brüsszelben, hanem Bukarestben és az erdélyi provinciával szomszédos országokban is erős politikai támogatói vannak a regionális együttműködésnek, politizálásnak és gazdaságszervezésnek.

Legyünk optimisták, miért ne? Ha ez így összejön, a társadalomszervezés európai modelljének, a szubszidiaritás elvének jegyében, gondolom, nem kell különösebben ecsetelni, hogy mekkora szemléletbéli és gyakorlati változást hoz a centralista területfejlesztési hagyományokkal bíró román államigazgatásban. Még nemzetiségi, kisebbségpolitikai hozománya is lehet, már ha nem állják útját a kulturális alapokon való önszerveződésnek, szabad szervezetalapításnak és társulásnak (kérdés persze, hogy ilyen kezdeményezésekhez ki rendelné oda a forrást).

De még mielőtt térdre esnénk a kezdeményezés előtt, nem érdemes elmenni a történet azon szála mellett, hogy a bejelentésre a közelgő elnökválasztás belpolitikai kontextusában került sor, és hogy ellenzéki városvezetők, jelesül a Nemzeti Liberális Párt politikusai állnak az élén. Igen, ugyanazok, kik kormányon amúgy harcos hívei a központosított román közigazgatásnak. Így érdemes mérlegelni, hogy elvi meggyőződés nélkül, melyik az erősebb motiváció: a valószínűsíthető anyagi ösztönzők, vagy a választási kampány részeként támadt ez az amúgy önmagában teljesen progresszív szövetkezési kedv? Ez utóbbira utal az, hogy az alapítóknak máris megvannak a fenntartásaik a Nyugati Szövetségbe csatlakozni kívánkozó kormánypárti településekkel.

Pozsony János Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük