Hirdetés
Hirdetés

Változások jönnek

Változások jönnek Kovászna megye

Szerdán tanácsülésen szavazta meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az Öko-Sepsi társuláshoz tartozó települések és a Tega közötti szerződés módosítását, amely több fronton is változásokat hoz, de semmi jót sem azoknak, akik mellőzik a környezettudatosságot, illetve a hulladék válogatását.

A tanácsülésen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester ismertette azokat a módosításokat, amelyeket a Tega javaslatára vezettek be a határozattervezetbe, illetve a szerződésbe. Ezek közül a legfontosabb, hogy a hulladék jogállásáról szóló törvény alapján a városnak kötelező módon mutatószámokat kell bevezetnie a szelektív hulladékgyűjtés eredményességének követésére. A papír-, fém-, műanyag és üveghulladék részesedése az össztömegből jövőre el kell érje a 40%-ot, ezt az arányt évenként 10%-kal kell növelni, míg 2022-ban eléri a 70%-ot. Az idei 35–37-kal Szentgyörgy nem áll messze a legközelebbi céltól, ez biztató, annak tükrében mindenképp, hogy 2019-től ismét büntetőilletéket kell fizetni az előirányzott mennyiségtől elmaradt tonnákért, mindegyikért 30 lejt (2020-tól viszont 80-at).

A bontási hulladék gyűjtése idén el kell érje a 45%-os újrahasznosítási rátát, jövőre 55-öt, 2020-ban viszont már 70%-ra kell rúgjon, de itt a kvóta aránylag kis mennyiségeket jelent, és csak a háztartásokból kikerülő törmelékre vonatkozik, így könnyen betartható. Ezt a fajta hulladékot töltésbe, ledarálva betonba tudja felhasználni a város, az viszont már komolyabb gondot jelent az önkormányzatnak, hogy nagyobb épületbontásoknál, útjavításoknál keletkezett hulladékkal mit kezdjen. Jelenleg a közelben egy prázsmári cégnél lehet lerakni, nyilván azt sem ingyen.

Hirdetés
Hirdetés

Rájár a rúd azokra, akik nem tesznek erőfeszítést az újrahasznosítás érdekében, ugyanis a Tega januártól kezdődően differenciált díjszabást kér a hulladékot szelektíven, illetve válogatatlanul gyűjtő háztartások esetében. Előbbiek 9 lejt fizetnek majd havonta (jelenleg minden városi háztartás ennyit fizet személyenként), 15 lejt az utóbbiak, ebbe a magasabb tarifába ugyanis a hulladéklerakási költségekből való részesedés is bele van számítva. (A lécfalvi hulladéktelep is emelte árait, 77 lej + áfa helyett most 85 lej + áfa lejért fogadják a kommunális hulladék tonnáját.) A cégeknek is kicsit több lesz a költségük, 110 lej helyett 120 lesz a vegyes hulladék köbméterére számított díj.
A határozattervezetbe foglalt szerződésmódosítás következtében nőnek a város költségei is, hiszen a Tega több frissen felújított utcán áttér a kézi seprésről a gé­pi­re, illetve bevonja azokat is a hótalanításra kijelölt utcák közé.

Kevésbé érinti a városlakókat, hogy az állomási piac megszűnte után megmaradt tetőszerkezetet átadják a köztisztasági vállalatnak, hogy gépparkját fedél alatt tartsa.
Utolsó pontként azt is eldöntötte a tanácsosi testület, hogy a közszolgáltatásokat felügyelő kormányügynökség által kért módosításokat is bevezetik az egyéni ügyfelekkel kötött szerződésekbe. A határozatot 16 igennel és két tartózkodással megszavazták.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások