Felhívás!

Útban az elnöki diktatúra felé

Politikai döntést hozott az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), ezért az illetékes bírósághoz fordul – dörgi Klaus Iohannis, miután a CNCD-nek volt bátorsága ötezer lejre megbírságolni őelnökségét, mert „etnikai alapon megsértette a méltósághoz való jogot”, amikor a Székelyföld autonómiatervezete kapcsán elmondta épületes beszédét.

Természetesen itt nem a bírság összege számít, hisz az államfő nem fog éhen maradni, ha kifizet ötezer, vagy akár ötvenezer lejt, hanem a bírság szimbolikus ereje értékelendő: hogy van olyan hatóság, amely megrója az ország első emberét, ha rangjához méltatlan kijelentésekkel sérteget egy népcsoportot.

 Asztalos Csaba, a CNCD elnöke eddig sem volt könnyű helyzetben, hisz diszkrimináció leginkább kisebbségit ér, és minden ilyen esetben felmerül a gyanú, hogy vajon ki tudta-e vonni magát az esetleges érintettség alól, tudott-e független, kizárólag csak a törvényeknek megfelelő döntést hozni. Becsületére legyen, a hattagú bizottság támogatta: egyöntetűen diszkriminatívnak minősítette az elnök alpári megnyilvánulását.

Klaus Iohannis pedig hozza a formáját: szét próbál verni minden hatóságot, amely ellene mer szólni, az alkotmánybíróságtól a parlamenten át a diszkriminációellenes tanácsig. Egyetlen bölcs és jó intézmény van ebben az országban, az az elnöki hivatal, az összes többit meg kellene szüntetni. Kormány sem kell, hisz a miniszterelnök helyett is intézkedik és nyilatkozik.

Dragnea csak súgott, hogy mit kell mondani, s hagyta, hogy Dăncilă kiálljon, s mondatonként néhány hibával elmondja – de Orban még ennyit sem kap, Iohannis elmondja, hogy mit akar a kormány (aki azt hitte, hogy Dăncilánál nincs lejjebb, most sürgősen bocsánatot kérhet – az egy karakteres úrihölgy volt Orbanhoz képest). A melyik nap az államfő meg is fogalmazta: „a végrehajtó hatalom, azaz én és a kormány”. Melyik alkotmányt olvassa vajon, a franciát? Ott jó helyen keresgél, mert megtalálhatja, s legközelebb ki is nyilváníthatja XIV. Lajos híres kiszólását is: Az állam én vagyok!        

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások