Felhívás!

Leverik a gólyafészkeket!

Leverik a gólyafészkeket! Kovászna megye

Sajnos, még mindig szép számban akadnak Háromszéken is olyan személyek, akik mit sem törődve a környezetükkel, saját kényelmük érdekében képesek inkább irtani az állatokat, fákat maguk körül, csakhogy „nyugalomra” leljenek. A jelenségben ismétlődő elem is felfedezhető – állítja Kelemen László.

A sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke kifejtette, körülbelül 5 éve észlelhető a jelenség, amelyben ismétlődő elem az „új lakók” fogalma.

– Egyes, vidékre kiköltöző városlakók úgy képzelik el a falusi csendet, hogy ott madár se csicseregjen. Sok esetben szemtanúi voltunk, hogy ennek érdekében kivágták a fákat, vagy ragasztóval bekent üvegdarabokat tettek ki az udvarra, hogy a madarak beleragadjanak, illetve gólyafészket is levertek. Ezek szomorú incidensek, és sajnos egy határozottan fellépő állatrendőrség hiányában ez csak rosszabb lesz. Idén máris érkezett hozzánk bejelentés levert gólyafészekről, és olyanról is hallottunk, ahol a madarak már párba álltak, és fészek nélkül most nem tudják, mitévők legyenek. Sajnos a szükségállapot ellehetetlenítette az egyesület anyagi helyzetét (aki szeretné adománnyal segíteni, az megteheti a 0722. 313.371-es telefonszámon, Kelemen Lászlónak jelezve – szerk.), egyelőre nem tudunk terepre kimenni, helyszínelni, összegyűjteni az adatokat – panaszolta el Kelemen.

Tőle tudtuk meg, hogy Háromszéken az eddig jelzett esetek 99 százalékában a gólyafészkeket városból kiköltözött, vidéken házat vásárló „új lakók” verték le, és sajnos még senki nem kapott a tettéért olyan elriasztó bírságot, ami esetleg megingatta volna az utánuk rombolókat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 21., 13:54
  ÉRTÉKELÉS: 15

  El kellene kergetni az összes ilyen embernek kevésbé mondható egyént.Miért nem maradtak a betonrengetegben ahol a helyük.Sajnos sok ilyen egyén fittyet hány egyébre is, meg vagyok győzödve zöme azért a zenét bőgetve hallgatja és szívesen robog atv-vel fel alá mint az őrült.Sajnos olyant is tudok, hogy cukros vízzel telt palackot tesznek a szőlő mellé, hogy a méhek és darazsak belefulladjanak mert úgymond meglyukasztják a gyümölcsöt.

  • User
   Dátum: 2020. május 21., 15:32
   ÉRTÉKELÉS: 13

   Az ilyen vadbarmok maradjanak a tömbhàzakban ès madàrcsiripelès helyett èlvezzèk a szomszèd bumm- bumm ,muzsikàjàt’! Elkèpesztő mennyi barbàr èlőlènyt hordoz a föld a hàtán!

 • User
  Dátum: 2020. május 21., 21:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az biztos,hogy nagy öröm a madárcsicsergést hallgatni, hajnalban fecskecsicsergésre ébredni de sajnos napközben sokszor elnyomja ezeket a gyönyörű hangocskákat a szubkultúrált szomszédok hangos zenezagyvaléka ahogy ez a zsomszédságomba is történik..