Felhívás!

Ültess szobrot!

Ültess fát! Ha gyümölcsöt nem, legalább árnyékot ad. Benedek Elek apó együtt ápolta az ember- és a facsemetéket egymás örömére. Manapság rohamszerűen jelentkezik a mai Erdélyben, Romániában a jelszó: állíts szobrot!

Emlékszünk, hogyne, felejthetetlen volt látnunk, hogyan telt meg az amúgy nem is létezőnek hazudott Székelyföld az ókori latin kultúrából a román történelembe csempészett, két fiúgyermeket (naná, hogy ősrománt) szoptató anyafarkassal. Sejhaj, szobor a történelem alapja! Egy esztendeje habarták össze Kolozsváron Gheorghe Mãrdãrescu román tábornok szobrát, ő volt az, aki száz évvel ezelőtt elfoglalta a leszerelt, hadsereg nélkül álló Budapestet, és amit elért, egy szálig kiszállította, be Romániába. Ő volt, senki más, aki parancsot adott a Magyar Nemzeti Múzeum kincseinek összeszedésére és elszállítására. Ezt a tipikusan román hadműveletet akadályozta meg Harry Hill Bandholtz amerikai tábornok, ostorral verve ki a román tiszteket a múzeumból. Szobra ma is ott áll a Szabadság téren, pár lépésre az örök érvényű szovjet hősök emlékművétől.

Ültess fát! S ha ahhoz nincs már hely, ültesd be idegen szobrokkal a magyar földet. Sepsiszentgyörgyön itt van Mihály vajda lovas szobra: a románok szerint kiköpött mása a kolozsvári Mátyás szoborcsoportnak… Azon lovagoltak az egyesülés ünnepén a román részegek, este későn seperték össze őket az óvatos milicisták. Mi akkor voltunk megriasztott egyetemisták. A szentgyörgyi Mihály vajda szobra tövében követtek el magyart provokáló robbantást a román kommunista „szervek”, szekusok, hadd legyen terrorizmussal vádolható a magyar a saját földjén! A 12 éves Vaszi Jánoska halt szörnyet akkor, 1984-ben. Most lenne 48 éves. De nem lehetett, kellett a lótéren robbanni valaminek. Ennek a halálos gazemberségnek az ügye a brassói bíróság szerint elévült. Jogszolgáltatás mai napig nincs a halál ügyében. 12 éves fiúcska szörnyet halt a szobor tövében.

Ültess fát! S ha kifizetőbb, ültess vagy robbants szobrokat, magyart minden áron! Mindegy, milyen áron.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.