Felhívás!

A legjobbak közül a legjobb

A legjobbak közül a legjobb Kovászna megye

Czirják Lea Orsolya 9,65-ös átlagával Kézdivásárhely legjobb érettségizője lett. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tanulója négy évvel ezelőtt azért választotta a tanítóképzőt, mert filológiát szeretett volna tanulni, és vonzotta az iskolában kialakult családias hangulat. A diáklány úgy véli, a jó eredményt a folyamatos tanulásnak köszönheti.

– Te lettél a legjobb Kézdivásárhelyen az érettségizők körében. Számítottál ilyen eredményre?

– Nem számítottam egyáltalán ilyen, de még ehhez hasonló eredményre sem, ezért nagyon meglepődtem, amikor megláttam az átlagomat.

– Volt olyan tantárgy, amelyben nem voltál biztos? Hogyan sikerültek a vizsgáid, miből hányast kaptál?

– Véleményem szerint akármilyen jól is sikerül egy vizsga, a kétely mindenkiben ott rejtőzik, amíg meg nem látja az eredményeit. Ez velem sem volt másként, végig kételkedtem magamban, főként a történelemben, amelyről később kiderült, hogy felülmúlta elvárásaimat, hiszen 9,50 lett. Magyarból 10-re, míg románból 9,65-re és földrajzból 9,45-re értékelték a dolgozataimat.

– Tudod, hogy mit és hol hibáztál?

– Utólag úgy látom, hogy földrajzból rontottam, sokkal jobb is lehetett volna egy kis odafigyeléssel. Pontosan tudom, hogy hol hibáztam, és azt is, hogy azért hibáztam, mert elsiettem a válaszokat.

– Hogyan készültél az érettségire?

– A négy év alatt folyamatosan tanultam, mai napig ezt tartom a legkifizetődőbbnek. Érettségi előtt két héttel átismételtem az egész anyagot, de rengeteget segített a tanáraim folyamatos számonkérése, amellyel már a tanév során felelevenítettük a tanultakat.

– Hogyan látod az érettségit? Mi az, amit változtatnál a számonkérésen?

– A román érettségi feladatainak összetételén változtatnék, hiszen mindig is fölöslegesnek tartottam a műelemzéseket „bemagolni”. Szerintem idegen nyelvek terén az lenne a legfontosabb, hogy megtanuljunk beszélni az adott nyelven, amely a jelenlegi formában nehézkesen kivitelezhető, mivel anyanyelvünkként kezelik a románt.

– Készülsz egyetemre, most is tanulsz? Nemsokára itt a felvételi.

– Mindenképp készülök egyetemre, de még nem körvonalazódott bennem, hogy pontosan hová és milyen szakra. Jelenleg nem tanulok, hiszen a helyeken, ahová készülök, a felvételi jegy 100%-át teszi ki az érettségi átlag.

– Mit tanácsolnál a jövő érettségizőinek?

– Azt, hogy tanuljanak folyamatosan, hiszen igazán jó eredmény csak így érhető el, de ha nagyon muszáj, az átmenő jegyhez elegendő tudást egy év alatt is meg lehet szerezni kemény munkával. Továbbá ne csak tanuljanak folyamatosan, hanem ellenőrizzék is tudásukat, és ha úgy látják, bizonyos tantárggyal többet kell foglalkozni, tegyék azt. Érettségi előtt pár nappal értelmetlen tanulni, akkor már az a fontos, hogy kipihenten és a legjobb formánkban menjünk a megmérettetésre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások