Felhívás!

Tolakodó jelentkezők

Amint közeledik november 10-e, az elnökválasztás napja, úgy kavarog mind jobban a politikai élet, és jelentkeznek mind többen az államfői székbe. Mindenekelőtt az eddigi elnök, Klaus Iohannis. Egész Washingtonig szaladt egy kis támogatásért, még eddigi gyámolítóját, a reszketős muttert is otthagyná egy második mandátumért.

Megígért mindent Donald Trump amerikai elnöknek, csak segítse ebben. Így újabb amerikai katonák jönnek Romániába, sőt szárnyas rakétákra adna Iohannis a pénzünkből (az oroszok ezt nem fogják megtapsolni), és a fekete-tengeri kőolajból is kapnának az amcsik néhány gallonnal. Mindezért cserébe még annyit sem ígérte Trump, hogy a vízumot eltörlik.

Idehaza a liberálisok támogatnák, ennek fejében Orban Lajcsit nevezné ki kormányfőnek. A erdélyi magyarokat továbbra is románokká akarná átfesteni, több jogot nem is szeretne adni, mert amint legutóbb is hangoztatta: „Romániában példásan megoldották a nemzetiségi kérdést.”

A Mentsétek meg Romániát párt kiállt a jelenlegi államfő mellől, és Dan Barnát javasolja elnöknek. Vele csak az a baj, hogy Dacian Cioloş kormányzása alatt az EU-s pénzek lehívásáért felelt, és az eredmény nulla lejt tett ki. Ráadásul kormányfőnek a rossz emlékű Cioloşt tenné meg. Máskülönben a túlgazdagodott politikai-gazdasági elittől megcsömörlött fiatalokat mozgósítaná.

A szocdemek Viorica Dăncilát indítanák, és reménykednek, hogy maradt annyi a régi szavazókból, amennyivel megnyerik a választást. Hát ez nagyon kétséges. Érdekes, hogy a Victor Ponta (Pro Romania) mellé álló Călin Popescu Tăriceanu (demokrata liberális) egy úgymond függetlent, az európai parlamenti képviselő Mircea Diaconu színészt küldené csatába. Az RMDSZ pedig Kelemen Hunort. Szerintünk mindkettő kevés eséllyel indul.

Mint amiként a többi jelölt sem esélyes a győzelemre. Így a Hummanista Párt által futtatott Ramona Ioana Bruynseels vagy a Népi Mozgalom jelöltje, Theodor Paleologuia, netán Bukarest polgármesterének férje, Florentin Pandele sem. A többiekről (Miron Cosma, Sebastian Popescu, Bogdan Stanoevici, Ninel Peia, Viorel Cataramă, John Banu, Claudiu Crăciun vagy Gheorghe Funar) nem is beszélve. Még a jelentkezéshez szükséges támogatói aláírásokat is nehezen hozzák össze. És attól tartok, tolakodásukkal csak Iohannis malmára hajtják a vizet…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.