Felhívás!

Miért nincsenek falvakon bankautomaták?

Miért nincsenek falvakon bankautomaták? Gazdaság

Bár Románia lakosságának fele nem városon él, és legtöbben bankkártyára kapják jövedelmeiket, mégis alig vannak falvakon bankautomaták. A Román Nemzeti Bank (BNR) legújabb jelentése rámutat, miközben a lakosság 50 százaléka vidéken él, a bankautomaták 90 százaléka városon működik, így sokak számára nehezen elérhetők.

A pénzintézetek összesen 10.500 bankautomatát működtetnek az országban, ezekből alig 1045 áll a falun élők rendelkezésére, bár a fizetések jelentős része, a gyerekpénz, a mezőgazdasági támogatások és kérésre a nyugdíj is bankkártyára érkezik. Eszerint plusz terhet és költséget ró a falvak lakóira, hogy több kilométert kell utazzanak a legközelebbi városig, hogy készpénzhez jussanak. Nincs jó helyzetben a háromszéki falvak lakossága sem, hiszen Kovászna megyében összesen 44 bankautomata működik, ezek jelentős többsége az öt városban, faluhelyen néhány helyen, például Bereckben, Szentléleken, Zabolénm, Zágonban, Esztelneken van bankautomata telepítve. Sepsiszentgyörgyön is jóval az országos átlag alatt, tízezer lakosra alig 7 bankautomatát tartanak számon.

Szám szerint a legtöbb bankautomata Bukarestben van, de tízezer lakosra csak 9 gép jut, miközben az Argeș megyei Miovenben, ahol a Dacia gyár működik, tízezer lakosra már 12. A sort Csíkszereda, Székelyudvarhely, Déva, Pitești, Focșani követi 11 automatával. Kolozsváron, Temesváron, Râmnicu Vălcean, Târgoviște városában, Târgu Jiun, Tulceán minden tízezer lakosra jut 10 automata. Sepsiszentgyörgyön tízezer lakosra 7 automatát tartanak számon. Bordás Attila sepsiszentgyörgyi banki szakember korábban érdeklődésünkre elmondta: a 2008-as gazdasági válság után torpant meg a bankautomaták telepítése, hiszen a pénzintézeteknek 50-60 ezer euróba kerül egy bankautomata felszerelése, és havonta 2000-4000 banki műveletre van szükség, hogy fedezze a fenntartási költséget.

Rámutatott: a pénzintézetek oda telepítenek ATM-készüléket, ahol nagyobb a pénzmozgás, és gazdaságilag aktívak az ügyfelek. Mivel a nyugdíjasok általában havonta egyszer veszik ki a pénzüket, hasonlóan azokhoz, akik a gyermekpénzért vagy a magyar állam oktatási-nevelési támogatásáért tartanak fenn bankkártyát, így ők gazdaságilag nem aktívak, nem terveznek banki letétekkel vagy hitelfelvétellel, a bankoknak nem éri meg számukra ATM-készüléket fenntartani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 29., 14:50
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Közbe az emberek szüksègleteit is szem elött kellene tartani,nem csak hogy mennyire èri meg!Egy nagyobb közsèget azért megilletne egy automata!!!!!..mint pl.Illyefalva

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 30., 8:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az embereket meg kellene tanitani, hogy hogyan lehet bankkartyaval fizetni. A falun levo boltok nem szabadna hatart szabjanak, hogy mondjuk 50 lej alatt nem lehet bankkartyaval fizetni. Mindeki aki valamit kinal penzert, el kellene fogadja a fizetest bankkartyaval. Kifejezetten idegesit, hogy ha pl. piacra megyek muszaj penzt kivegyek, mert csak keszpenzt fogandnak el. Szerintem nem a meg tobb bankautomata a megoldas, hanem hogy mindenutt lehessen kartyaval fizetni.