Felhívás!

Tízperces karácsony

Nyakunkon a karácsonyra való készülődés. De már rég nem arról szól, amiről kellene neki. Felkészülünk, az tény, de vajon a felszínes dolgokon kívül gondolunk a lelkünkre is?

Jó idejében elkezdünk rohangálni az ajándékokért, dí­sze­kért, pezsgőért. Abban a néhány percben, amíg eldöntjük, hogy a világosabb vagy a sötétebb piros pénztárcának örülne-e jobban keresztmamánk, addig gondolunk rá. Habozunk, vajon kinek mire van szüksége, mert mindenkinek kellene valami porfogó, nem igaz, hogy nem. Karácsonykor ugyanis jobban esik a kávé a rénszarvasos bögréből, mint a piros pöttyösből. Jobb az illata a fahéjas gyertyának, mint a liliomosnak. Szebb a piros abrosz, mint a sárga.

Egyszóval mindennek másnak kell lenni, mint az év többi napján, hiszen ünnep van, a szereteté.

Nekem egy kedves szóra, mosolyra, egy őszinte „hogy vagy” kérdésre van szükségem. Legalább eme szent napon.

Elkezdjük a karácsonyi nagytakarítást. Hiába, hogy minden héten megcsináljuk, ez most a Nagytakarítás. Minden szobát kipucolunk, az utolsó centit is, mert hanem a szeretet nem jut el oda, s az angyalka nem hoz ajándékot, s a karácsonyfa hamarabb elszárad. Vagy pontosan mi is az oka ennek? Egész évben szeretjük a rendet, vagy ha nincs karácsony, lehet pókháló a lámpaburán?

A lelkünket kellene megtakarítani az anyagiasság kormos szennyétől. Legalább eme szent ünnepen.
Aztán, amikor már minden rendben, a karácsonyfa alatt sorakoznak a csili-vili, drágábbnál drágább ajándékok, minden szoba puccban van, a wc-ülőke is körbe van rakva fénysorral, a háromméteres karácsonyfa fel van díszítve gömbökkel, masnikkal, az idei divatos színben pompázik az egész lakás, a káposzta meg van töltve, húsz méter kalács megsütve – akkor leülünk tíz percre egymással szemben. Kibontjuk az ajándékot, puszi-nyuszi, és térhetünk vissza a hétköznapokba. Üres pénztárcával, stresszesen, fáradtan, plusz kilókkal, hiányérzettel.

Mert érezzük, hogy valami nem jó, valami hiányzik. Az egymásra figyelésről, gondoskodásról a nagy rohanásban megfeledkeztünk, basszus. Na, majd jövőre!

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 23., 16:43
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Fikker János.

  Virrasszatok hát, hajnalig…

  Ne zavarjátok meg az álmát.
  Ő most,rólatok álmodik.
  Testét, keresztre szánták.
  Virrasszatok hát, hajnalig…

  Angyalok énekét hallják,
  térdepelő, jó pásztorok.
  Érkezését, a Bölcsek áldják.
  De, földi sorsa még, titok…

  Ringatja, altatja a Jászol.
  Szíve, ütemesen dobog.
  Lehettek közel, vagy távol,
  Ő, nektek megváltást hozott…

  Ünnep van ma, a Földön,Égen.
  Sziporkáznak a csillagok.
  Ragyognak mennyei fényben.
  Hát, higgyetek,és lássatok…

  2019 December 06.