Felhívás!

Testvérkék és testvércsék

A Prut folyón átívelő hírhedt virághídon tank… – ugyan, azok komolyabb fertályokban keresendők – miniskorpiók, inkább izgága bolhák szökdösnek erre-arra. A román sajtó feltálalása szerint Moldova miniszterelnöke, Ion Cucu, csúnyán megsértette a nyugati frátyékat, azt állítva, ott berreg a korrupció, mint a néhai Mobra vagy egy girhes Trabant. Képzeljék el, micsoda sértés! Az izzig-vérig férfiú külügyminiszter, Bogdan Aurescu rögvest válaszolt is, mondván, Cucu az oroszok szolgája, hogy merészeli bántani a románokat, akik, ugye, mindig gerincesen függetlenkedtek?

Arról nem szólt Aurescu, hogy a moldován elsőembernek Siegfried Mureșanu, Iohannis EP-képviselője támadása után ment fel a cukra. (Micsoda név: Ciobanu Wotan, Krimhilda Ouatu…, a Iohannis-éra jelképe). Őképviselősége ugyanis úgy érezte, meg szabad húznia a módovánok fülét, mert nem olyan jó reformerek, mint a pénélés társaság.

Na de térjünk vissza a korrupció-vádra, ami miatt Aurescu úrnak a zsebében kinyílott a práz. Nem is olyan rég az amerikai nagykövet, Adrian Zuckerman a Romániát sújtó „endemikus” korrupcióról beszélt. Ez a furcsa szó azt jelenti: egy bizonyos vidékre jellemző. Magyarán azt sugallta, ti már ilyenek vagytok, a korrupció itt úgy van, mint a kutya a bolhával, elválaszthatatlanok. Megharagudott Aurescu mester az amerikánus cukoremberre, küldött dörgedelmes választ Washingtonba? Vigyázzon az olvasó, nehogy nevetőgörcsöt kapjon. Bukarestben férfiasan csak a kicsiknek az arcába szoktak csapni.

És úgy eszembe jut ama történelmi Vaslui-i csata – mennyit tanultam róla az iskolában, mennyit szajkózták Ceau bá’ történészei, hogyan verte szét Ștefan cel Mare a törököket. De azt egy szóval sem említették, hogy a törökökkel 17.000 munténiai vlah, azaz román támadt Moldova ellen, míg Ștefant 5000 székely támogatta, Nicolae Iorga szerint azok voltak a hadserege kemény magva.

És végül egy észbontó kérdés. Radu Tudor „elemző” tollából: „Miért támadja Magyarország olyan aljasan és igazságtalanul Romániát, amikor barát és szövetséges kellene legyen?” Röviden: 1. Klaus Iohannis megvádolja Orbán Viktort, hogy az ószeren alkudozik Erdély felett. 2. A magyar fél pontosít – nem, kérem, önök tévednek. 3. Ergo: a magyarok aljasan támadnak. Rádule, kicsi barátom, erősen bumburnyák a logikád!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.