Felhívás!

Szép remények csúf halála

Nem értem, végképp nem értem. Egy autóversenyző elereszt egy kissé rasszista (illetve annak titulált) odamondást – a világmédia összes hiénája rászökik. Egy háromcsillagos amerikai tábornok ironikus megjegyzést fűz Jill Biden abortuszt támogató véleményéhez – felfüggesztik.
Margaret Court ausztrál teniszlegenda, huszonnégyszeres Grand Slam-győztes, most már keresztény prédikátor, annyit mond, a házasság annyi, mint egy férfi plusz egy nő. Erre a melbourne-i főteniszpályát, mely az ő nevét viselte, tüstént átnevezik, és őt be sem akarják engedni a turnéra, amelyet tizenegyszer megnyert. Mert hát gyűlöletkeltően beszél.

Messzemenően egyetértek, nem kell gyűlöletet kelteni. De Németországban, ha valaki egy uszító kommentet feltesz délelőtt, este már kopogtat nála a rendőrség. Vagy berúgja az ajtót. Emlékezünk a nyolcvannemtudom hány éves nénire, akit börtönbe akartak küldeni, mert kétségei voltak némely hivatalos állásponttal szemben?

És most Lech Walesa arról beszél, a Nyugat ne elégedjen meg Ukrajna győzelmével (vagyis háborúját támogatni – januárban L. W. Moszkva megtámadását követelte, ha kitörne a háború), hanem robbantson ki polgárháborúkat Oroszországban, míg az egy ötvenmilliós állammá zsugorodik a mostani körülbelül száznegyvenötről.

Hangsúlyozom: borzasztó, sátáni bűncselekedetnek tartom a putyini szomszéd-lerohanást. Tessék rám szólni, ha tévedek, de én most, amikor jegyzetemet írom, pontosan nulla hivatalos reagálást találtam Walesa felvetésére. Silence. Silenzio. Ruhe! (És csend! Mert Magyarország is hallgat a magyar–lengyel két jó barát bumburdi üres duma nevében.)

Mondja, Lech Walesa úr, hogyan képzeli az ön szerint hatvan elnyomott nép lázadását? Felszabadítását? Napalmmal, mint Vietnámban? Szőnyegbombázással, mint Tripoliban? CNN által közvetített bevonulással, mint Irakban Szaddám azóta sem meglelt atom- és biológiai bombáit felkutatni? Embargóval, mint Irak ellen, amelyben 150 ezer arab kisgyerek pusztult el?

Valamikor csodálattal néztünk fel Walesa-ra, aki nemrég új Európai Uniót akart, Magyarország nélkül. Csúf vénember lett belőle. Vagy inkább csak vén?

Finnország, Svédország feladták semlegességüket. Szép legendák rút szétfoszlása.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.