Felhívás!

Egy sor előírást kell betartani

Egy sor előírást kell betartani Kovászna megye

Igényelhetik a gazdák a kutyák felmérését a Kovászna Megyei Ebtenyésztők Egyesületétől. A vonatkozó rendelet szerint külön kezelik az agresszív, veszélyes és haszonkutyákat, a felmérés és igazolás beszerzése, illetve a kutyák tartására vonatkozó szabályok betartása pedig kötelező.

Az ebtenyésztők egyesületének felhívása szerint, azok a kutyatulajdonosok, akiknek állatai a 2002-ben elfogadott 55-ös számú sürgősségi kormányrendelet utolsó módosításai szerint meghatározott rendelet alá esnek, kötelesek kérni a kutyák felmérését és kategorizálását. Eszerint állítják ki, hogy a kormányrendeletben előírt 1-es vagy 2-es kategóriába esnek az állatok, majd igazolást is kapnak erről a gazdák.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok külön kezelik a veszélyes és az agresszív kutyákat. A veszélyes fajtáknak két kategóriája van: a harcra és támadásra tenyésztett ebek, (pitbull vagy a bandog, illetve ezek keverékei), és a második kategória, amelybe a bullterriert, az amerikai staffordshire terriert (amstaff), a rottweilert, a nápolyi masztiffot, a kaukázusi juhászt vagy a cane corso fajtákat és ezek keverékeit sorolják. Az a kutya számít agresszívnek, amely emberre vagy háziállatra támad anélkül, hogy provokálnák, illetve minden kutyaviadalra idomított és azon részt vevő kutya. A veszélyes kutyát tartó gazdák számára kötelező elvégezni a felmérést, ugyanis a fajták tenyésztése engedélyhez kötött. Ugyanakkor be kell jelenteni a rendőrségen is, ha valaki ilyen ebet tart, a bejáratra pedig ki kell függeszteni a Vigyázat, veszélyes kutya! táblát is.

A kutyák felmérését a K2 állatklinikán végzik Sepsiszentgyörgyön a következő időszakban, az állattartónak magával kell vinni a kutya törzskönyvét és különböző oltási papírjait, a felmérés pedig 120 lejbe kerül. Bővebb tájékoztatást a megyei ebtenyésztők e-mail-címén (achcovasna@gmail.com) kérhetnek az érdeklődők.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.