Felhívás!

Egyre drágább táborok

Egyre drágább táborok Kovászna megye

Kisgyerekes szülőként az egyik legnehezebb feladat a nyarak megoldása, amikor véget ér az óvoda és iskola, de a nagyszülők még dolgoznak, a táborok pedig drágák. A szülők igyekeznek köztes megoldásokat találni, így most is akadnak kulcsos gyerekek.

A hosszú nyári vakáció nagyon sok szülőnek jelent kihívást, ugyanis bár rengeteg táborozási lehetőség van, mind nagyon drágák – idén még inkább –, és sok esetben még a nagyszülők is aktívan dolgoznak, így más megoldást kell keresni. Ezeket a problémákat próbálják kiküszöbölni a szülők, van, hogy közösen, van, hogy egyedül kell megoldást találniuk.

A szünidő eltöltésére vannak alternatívák – mondja Bereczki Enikő kétgyermekes édesanya, aki más szülőtársakkal fogott össze, így néhány hétre megoldják a felügyeletet. Úgy tervezik, hogy 3–4 gyerekre vigyáznak felváltva, egy hétig a nagyobb testvérek, utána pedig olyan szülők, akik még mindig otthonról dolgoznak, és meg tudják oldani a felügyeletet is. Enikőnek kisiskolás, másodikos és negyedikes gyereke van, akiket még nem szívesen hagy otthon egyedül, a táborok pedig igen drágák, főleg két gyereknek.

– Vannak tematikus nappali táborok, amikor addig vigyáznak a gyerekekre, amíg a szülő dolgozik, és ezek tényleg nagyon jók, de sajnos árban nagyon drágák. Egy ilyen ötnapos tábor 500 és 700 lej között van gyerekenként, ami igen megterheli a család költségvetését, főleg úgy, hogy közösen is mennénk nyaralni – mondta az édesanya.

A tematikus táborok között van főzős, kertészeti, bútorfestő, lovas és zenetábor is, ezeket a városban szervezik a különböző játszóházak, a foglalkozások és a tízórai benne vannak az árban, a táborozás pedig reggeltől délutánig tart, utána hazamennek a gyerekek. Az ottalvós táborok, amelyek időtartamban is hosszabbak, még többe kerülnek, akár 2000–2500 lej is lehet egy hét, attól függően, hogy hová szervezik a tábort, de ehhez még az útiköltséget is hozzá kell számolni – mondta az édesanya.

– Több mint kéthónapos vakációval a szülőknek esélyük sincs, hogy együtt legyenek a gyerekekkel, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni, és kihasználni – mondja Göndőr Eszter, aki szintén két kisgyereket nevel. Az óvodáskorú és kisiskolás gyerekeire vigyáznak ugyan a nagyszülők, de ők is városon laknak, és nehezen mozognak, így marad a tömbházi nyaralás – fogalmazott az édesanya. Mint mondta, az ő nagyszülei még vidéken éltek, hosszú heteket töltöttek ott a rokon gyermekekkel, abban az időben nem volt tábor, hanem a falusi élet volt a kikapcsolódás. Ma már nincs meg ez a lehetőség, így muszáj a nagyszülőket bevonni, illetve napközis táborokat keresni.

– Az élményekért viszont zsebbe kell nyúlni, ugyanis a pénzkérdés nem elhanyagolható. A napközis táborok is sokba kerülnek, van ahol a tízórait is vinni kell, vagy a városon kívül szervezik, ahová minden reggel el kell szállítani a gyerekeket, majd délután haza. Minden nyáron egy tábort tudunk megengedni a gyerekeknek, általában úszótáborba mennek, azt nagyon szeretik, de a lehetőségek ezzel véget is érnek – mondja az édesanya, hozzátéve, hogy szeretné, ha a jövőben olyan pályázatok születnének, amelyek által olcsóbban vagy akár ingyen is nyaralhatnak a sepsiszentgyörgyi gyerekek.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.