Felhívás!

Visszatért a sikeredző

Visszatért a sikeredző Sport

A Sepsi OSK utánpótlás szakosztályának – fociakadémiájának – élén folyatja szakmai munkáját Valentin Suciu edző. Az előző időszakban a második ligás FC Brassó vezetőivel folytatott tárgyalásokat, ám végül nem sikerült megegyezni (a brassóiak Dan Alexa mellett döntöttek), így a szakember most már nemcsak lakhely, hanem munkakör szempontjából is visszatért Sepsiszentgyörgyre.

Az elmúlt évtizedben Valentin Suciu nevét Székelyföld-szerte, Erdély-szerte megismerhették a focikedvelők. Ő az, akinek a vezetésével a Sepsi OSK feljutott a 3. Ligából a 2. Ligába, majd az élvonalba. A Sepsi OSK sikerkovácsaként került a Székelyföld Labdarúgó Akadémiához, majd az FK Csíkszereda 3. Ligás csapatához, amelyet a 2. Ligába vezetett, ott pedig egyszer felsőházi rájátszásba jutott. Nem egészen barátságos körülmények között távozott idén márciusban az FK Csíkszeredától, a klubon belül torzsalkodást okozott egy csípős kudarc, a 2. Liga alapszakaszának vége felé az FK úgy játszott saját pályáján 1-1-es döntetlent a Brassóval, hogy győzelem esetén felsőházba jutott volna, és ott akár az élvonalba jutáshoz kiírt egyik osztályozóra is lett volna esélye (annál is inkább, mivel az állami költségvetési klubként működő CSA Steauát eltiltották az osztályozótól). Korábban Valentin Suciu vezetésével az FK Csíkszereda bejutott a Románia Kupa negyeddöntőjébe, miután 11-esekkel a Dinamót búcsúztatta.

A Sepsi OSK-nál nagyon bíznak abban, hogy az utánpótlásképzés irányítása jó kezekbe került, s további szép sikereket fognak elérni. Idén a Sepsi OSK U17-es csapata elődöntős, az U19-es pedig éppenséggel döntős volt a korosztály számára kiírt Románia Kupában.

A romániai labdarúgó akadémiák, utánpótlásképző központok legfrissebb értéklistáján a Sepsi OSK a top-tíz mögött foglal helyet, az 1. Liga nagy csapatainak rangsorában nyolcadik helyen áll ilyen szempontból. Előzi a Farul, az FCSB, az Universitatea Craiova, a CFR Kolozsvár, az Universitatea Kolozsvár, az FC Voluntari és az UTA. Fociakadémiákról lévén szó (az anyaegyesületek státusától függetlenül), íme a jelenlegi legjobbak: Farul Konstanca (Hagi Akadémia) 96,7 pont, FK Csíkszereda (Székelyföld Labdarúgó Akadémia) 90,9, FCSB 90,6, Sport Team Bukarest 89,4, FCU Craiova 88,2, CFR Kolozsvár 87,3 pont stb. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások