Felhívás!

Szavazás vagy felszarvazás

A telihold vagy a nemzeti ünnep okozta mámor, hiába firtatom az okát, szinte önkívületben írok kedvenc „mi lett volna, ha…” témámban.

Ha például ez a világjárvány két évvel ezelőtt indul el, a szocdem kormány alatt. Nyolc hónapon át miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok, válogatott beszélőlegények tömik a fejünket, legyünk felelősek, vigyázzunk egymásra, hordjunk maszkot. Majd november végén kiderül, az ingyenesnek ígért, de pénzért vásárolható maszkok túlnyomó többsége hiábavaló rongy, magyarán apă de ploaie. Akkor az államelnök berobban minden tévécsatornába, imígyen szónokolva: Kedves románok! Felfoghatatlan, ami történik. Még hogy a PSD-kormány „jól mozog”, ahogy dicsekedik! Február óta fenyeget a vírus, és őkelmüknek nem volt idejük ellenőrizni, mit adnak az emberek arcára védekezni. Felelőtlen, katasztrofális, minősíthetetlen… követelem a-zon-nali lemondásukat stb.

Vagy ha román lennék, én a Liberális Megmentő Frontra szavaznék. Hogy mi az? Hát az az új párt, amely 2022 januárjában fog megalakulni a PNL-ben és az USL-ben csalódott, ott főnökké nem előléptetett, onnan kiutált képviselőkből, valamint néhány pészédésből, akik nem fogadták el, hogy Victor Ponta, a Pro România vezére megbuktatta a liberálisokkal paktáló Ciolacut, és az új, Pro România Democrată nevű koalíció élén készül kormánybuktatásra.

Kételkedően csóválod a fejed, olvasó? De mondd, az USL és a Pro România léteztek négy évvel ezelőtt? Szavazott rájuk valaki, hogy ma a parlamentben hősködnek? Ők is menet közben álltak össze. Vagy a múltban: Partidul Umanist, Alianța Democrată, PMP.

Nevetséges, kedveseim. Mintha egy futballmeccsen félidőben két játékos átállna az ellenfélhez, úgy, hogy az tizenhárom játékossal folytassa, eme csapat pedig kilenccel. Amíg a törvény nem tiltja meg az ide-oda átigazolást, mi értelme a szavazásnak? 1996-ban a Demokratikus Konvenció nagy csinnadrattával legyőzte az akkori PDSR- t, két év múlva a győztesek jó harmada átbógenezett a legyőzöttekhez.

Büszkén mondanám, hogy az RMDSZ-esek következetesek, nem váltanak pártot. De inkább arról van szó, hogy akikkel mi, magyarok szövetkezünk, közutálatnak lesznek kitéve a toleráns többség részéről, és a következő választást elveszítik. Ezért kell egy karakteres, saját talpán álló magyar képviselet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.