Felhívás!

Steaua versus Steaua

Érdekes fordulatot vett Gigi Becali üzletember és a román hadsereg jogi viadala a Steaua sportklubbal kapcsolatosan. A hadsereg végleges ítélettel megszerezte a jogot, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő sportegyesület nevét használhassa. A hivatalos elnevezés: Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti. Jogutódja az 1947-ben alakult klubnak, így a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) is a trófeagyűjteményéhez tartozik, sok román bajnoki és kupagyőzelemmel. Az FCSB a Gigi Becalié, akinek egy kis furfanggal sikerült megőriznie valamit a hagyományos klubnévből, hiszen a rövidítés kiírva így fest: Fotbal Club Steaua Bucuresti.

A Becali klán és a hadsereg közötti konfliktus kialudni látszott, ám az utóbbi időszakban meglepő fordulatot vett. Az üzletember bírósági eljárások útján szeretné kiharcolni a CSA Steaua elgáncsolását. A katonacsapat tavaly a negyedik osztályból a C-osztályba jutott, és idén már úgy áll, hogy selejtezőt játszhat a másodosztályba jutásért! Igen ám, de ott az FCSB II (az elsőligás FCSB tartalékcsapata) lenne az ellenfele a selejtező döntőjében (ehhez az kell, hogy mindkettő nyerje a saját elődöntőjét). Nos, a Becali klán attól tart, a CSA Steaua feljut a másodosztályba, majd játékoskeretét megerősítik, és két éven belül az első osztályba, a Liga 1-be is megérkezik. Becaliék nem szeretnének FCSB – CSA Steaua mérkőzéseket, ennek vennék elejét olyan jogi lépésekkel, amelyeknek a nemzetközi szövetségek szabályzatai adnak lehetőséget. Alsóbb osztályból ugyanis nem juthat az elsőosztályba olyan csapat, amely teljességgel állami finanszírozású, tehát közintézmények alárendeltségébe tartozik. A szabály az, hogy az ilyen háttérrel rendelkező, és feljutást óhajtó csapatokat akár ideiglenes jelleggel is magánkézbe kell átadni, akár a haszonbérre vonatkozó törvények alapján is. Ennek a logikája az, hogy az élvonalban játszó, az európai kupaküzdelmeken való indulásra is esélyes focicsapatoknak ne legyen politikai hátterük.

Elemzők szerint nem lesz sikeres a Becaliék folyamodványa. Félig-meddig találó példaként említik, hogy a CSM Bukarest női kézilabda csapat finanszírozója a fővárosi önkormányzat, a csapat 2016-ban mégis jogi akadályok nélkül megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.