Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sárga vagy vörös jelvény

Mit feltételezünk egy királyról? Hát lebzsel a gazdagságban. Nősül. Háborúzik. Kinyírja ellenfeleit. De hogy éhezzen? Viccelni tetszik? És mégis, a második Edward angol király (nem az Arany Jánosé, az az első volt) St. Albanban egy fia morzsát vagy csontocskát nem talált magának és sleppjének. Ugyanis 1315-ben kitört a Nagy Éhínség Európában. Idős emberek önkéntesen lemondtak táplálékukról, maradjon a fiataloknak, igavonó állatokat öltek le, kannibalizmusról suttogtak a krónikák. Ilyenkor az emberfia magába száll, megvizsgálja, hol tévedett és okosabban tervezi holnapjait, felhagy ostobaságaival, kezet nyújt szomszédjának, gyere, pajtás, ne dögöljünk éhen, találjunk ki együtt valami értelmeset, ugye?

Nem úgy tűnik. Mert Pisa Firenze és Nápoly ellen vitézkedett, a svájciak Ausztriai Leopold ellen, a skótok, az immár tizedik francia Lajos megpróbálta lerohanni a flamand régiót, meg is teszi, ha nem ragadnak szekerei a sárba, normannok, írek, angolok, ők sem tudták, ki kivel és ki ellen, mindenesetre egy csata után vagy 1500  felebarátot lenyakaztak, németek plusz dánok Brandenburg és szövetségesei ellen, a Római birodalom kulturális örökösében, Bizáncban pedig kitör a polgárháború.

Ki legyen a hibás, mondd, én, te? Dehogyis. Ő! Vagy inkább ŐK. A bölcs granadai emír, Ismael-Abu-I-Wallid előírja a zsidóknak a sárga jelvény hordását. Néhány év elégséges a hisztéria elterjedéséhez. Egy pásztorfiú azt állítja, a Szentlélek meglátogatta és háborúba küldi a muszlimok és persze a zsidók ellen. Bizonyítékokat találunk, ha keresünk és az inkvizíció módszereit alkalmazzuk. Leprások sokasága egy-két korbácsütés vagy a tüzes harapófogó láttára beismeri, a zsidók lefizették őket, mérgezzék meg a keresztények kútjait, kenyerét, mindenét. Nem folytatom, kedves olvasó, mert én magam undorodok a témától, mire képes ez az állatok legalja, az ember.

Csak arra kérem, gondolkozzanak tovább. Pandémia? Az amerikaiak Kínára mutatnak, Kína Amerikára. Tömegesen lepleznek le „kémeket”, „szabotőröket” „orgyilkosokat”, „árulókat” nem csak Ukrajnában és Oroszországban, hanem immár Nagy-Britanniában, sőt Bulgáriában is. 2022-ben, nem a 14. század elején. De ismerjük el, csak van fejlődés. Ezeket nem máglyán égetik, hanem távirányított drónok robbantják, semmisítik, tüntetik el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.