Felhívás!

Recseg a medvevilág

Becsüljük a vendéget, de nem ám a medvéket! Még jól is hangzik az alkalmi szólás, viszont a kezdet kezdetétől megtanulta az ember a saját bőrén, mit jelent egy medvelátogatás. Manapság Székelyföldön úgy hozzátartozik a tavaszi légkörhöz a medvejárkálás, akár a szúnyogoké.

Úgy is fogalmazhatunk és helyesen, hogy a medvetámadásokat, betöréseket, lerontásokat is a szovjethatalom rakta reánk, s maradt az Romániában, állami védelem alatt. A medve szabadon jár, kel, ront, betör, öli a háziállatokat, s igen, az embert is. A szúnyogsereg ellen sose kelt ki az itt-ott dolgozó ember.

A medve szabad rablógyilkos minálunk, babám! Sokszor voltam tanúja, meghallgatója, hogyan nevetik, mert nevetségessé vált jogi kérdésnek tartják külföldiek az ember kiszolgáltatottságát, el egészen az életveszejtésig a vadállatok lomhájának. Régi-régi szólás cseng ide be most is: ne bántsd a magyart! Ez viszont Romániában nem érvényes az emberre, csak a medvékre. Nem túlzok most sem. Viszont itt e hazátlan hazában, ahol bokán vágják bottal a magyart, ha szólal, a medvéknek társadalmi joga van: bántani medvét nem szabad, szervezetten kiverni, elriogatni megbűnhődött vidékekről tilos, és így tovább.

Mehet-e ez így tovább? Hiába döngetünk kaput, paragrafusokat, medvevilág ez. Sose felejtem el – egyszer már írtam róla, most csak említem –, jó hírű Zabola községben meglátogattam a gyógyulóban levő fiatalembert. Medve támadta, szinte halálra. Most viszont ismét csilingelnek a sajtóban Nyugat felé, jöhetnek a vadászok, kiskirályok, nagy gazemberek, nem számít, csak fizessenek. Na, nem a kárvallott falvaknak, gazdáknak, egy frászt! Be Bukarestbe, a medvés hivatalokba. Mert a medvéknek szakosztályaik vannak jogi berkekben. Hogy a lakosság elkerüli a környék berkeit, rettegvén a medvéktől? Ugyan! Ugyanakkor külön törvényerejű paragrafusgyűjtemények vannak, azok megszegése… Brr!

Nem is jó rágondolni. De mi lesz itt, Csíkban, Tusnádfürdőn, Szejkefürdőn? A medve nem ötletszerűen támad. A medvének szabad a járkálás, zavartalan. Mert a medvét megtámadni, baltával ellene védekezni tilos, ember!

Székelyföld kiterített, szabad, védett medvemezők rengetege.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.