Felhívás!

Prof. dr. foci

Ha a futball csupán egy labda kergetéséről szólna, szánalmas, frivol időtöltés lenne. Jó odafigyeléssel viszont néhány életleckét vonhatunk le belőle, mint most a világbajnokságon.

1. Sarokba kellene hajítani néhány hangzatos, de üres jelszót. Amint Babits rákoppintott a romantikus szónokok orrára, akik az irodalomban a népi tehetség kidomborulását látták – nem, kérem, európai irodalmunk néhány zseninek köszönhető, akik úgy kimagaslanak a szinte semmiben, mint a Kilimandzsáró Afrika szavannájában, mint a fenyőcsonkok a Gyilkos-tó mélységéből –, a meccsek eredménye, csapatjáték ide-oda, legtöbbször egy jó játékoson áll vagy bunkón bukik.

A spanyol–portugálon a portugálok három gólja a fenomén Ronaldo munkája volt, anélkül kikaptak volna, mint a pinty. A szerbek az első mérkőzésen még kilencven percet tökéletlenkedhettek volna, ha nincs egy Manchester Cityt és Rómát megjárt Kolarov, a szabadrúgások Raffaellója. Viszont az argentin csapat összeomlása a kapus Caballero idiótasága nélkül nem valószínű, hogy megtörténik. És a német–svéd rangadón Kroos, a világ legjobb passzolója húzta le csapatát a pöcegödörbe egy pocsék átadással, és ugyancsak ő emelte a magasságba egy csodagóllal. Mi lenne Nigéria Musa nélkül? A Sepsi OSK edzőpartnere…

2. A svájciak két gólját két albán származású játékos szerezte. Bár tudták, hogy a szabályok szerint letiltás várhat rájuk, nem bírták ki, hogy a szerbeknek be ne mutassanak egy albán nemzeti jelképet. Vér vízzé nem válik, és kész, szóval…

3. Costa Rica, Egyiptom, Svédország a saját bőrén tapasztalta: nem lehet csak védekezni, az utolsó percben kaptak gólt, de kaptak. A merjünk kicsik lenni-féle magatartás, a „jaj, csak több ütést ne kapjunk” csődre ítél. Mint Luther annak idején – nem csupán annyit mondott: itt állok, mást nem tehetek, hanem felszegezte téziseit a templom ajtajára, hadd lássa, akinek van szeme a látásra. Mint ma kis magyar hazánk állja az önszorgalmú vakok és nyomorult Gerébek ostorcsapásait, de bátran ki is mond igazságokat, melyek talán évekig várnak igazolásukra.

4. Lassan több a bíró, mint a teniszben. Pót- és videóbírók serege. Mint az életben: a Nagy Testvér minden mozdulatot követ. Csakhogy ő is ember, azt vesz észre, amit akar.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.