Felhívás!

Bővülő múzeum

Bővülő múzeum Kovászna megye

Valamivel több mint egy éve, 2017 áprilisában fejezték be a miklósvári Kálnoky-kastély felújítását. Az azóta eltelt időszakban a termeiben berendezett kiállítást, az Erdélyi Élet Múzeumát 5510 látogató kereste fel. Legutóbb májusban, a nemzetközi magánörökség hete alkalmából és a rá következő hétvégén, a gyermeknapon is különböző programokat szerveztek a kisgyermekes vendégeknek a kastélylátogatás mellett.

A tágas kastélyudvaron évszázados fák árnyékában, pónilovak által húzott szekéren lehetett kocsikázni, a legkisebbek elrejtett kincseket is kereshettek, rajzolhattak, színezhettek, vagy a kastély udvarán található tó látványában gyönyörködhettek szüleikkel együtt. Júliusban, a reneszánsz kastélynapok alkalmával ismét lehetőség nyílik majd arra, hogy családi programot tervezzünk a kastélynál, addig is a kastélybelső meglátogatását jegyezhetjük fel határidőnaplónkba, melyet hétköznap is megtehetünk kedd és csütörtök kivételével naponta 11 és 17 óra között (ekkor indul az utolsó vezetett látogatás).

Lakatos Csilla muzeológus vezetésével mi is végigjártuk a korhűen berendezett szobákat, visszautazva mintegy félórára az időben, Erdély aranykorába, melyből ízelítőt az Erdélyi Élet Múzeumának látványosabbnál látványosabb darabjai, régiségei által kaphatunk. Azok egykor az erdélyi kastélyok lakóinak mindennapi életéhez tartoztak, és a múzeum működtetőit dicséri a tény, hogy a megnyitás óta a berendezési tárgyakat folyton bővíteni próbálják, olykor időszakos kiállítások is helyet kapnak itt.

A kastélymúzeum legimpozánsabb terme a Nagypalota, mely egykor ebédlőként és díszteremként szolgált. Jelenleg egy marosvásárhelyi gyűjtő, dr. Madaras Sándor idegsebész jóvoltából 16–20. századokból származó, keleti stílusú perzsaszőnyegek is ki vannak itt állítva, ugyanitt láthatóak még rövid ideig a Tordai Hajnal Jászai Mari-díjas jelmeztervező által készített, híres színdarabokban használt ruhák, jelmezek. A Nagypalota dísze jelenleg az a rokokó tükör, melyet a Székely Nemzeti Múzeumtól kapott kölcsön az Erdélyi Élet Múzeuma.

A 18. századnak megfelelően van berendezve a kastély egy másik terme, az Asszony háza, ezt levéltári adatok alapján rekonstruálták és díszítették. A kastély urának szobájában a 19. századi nemesember eszközei láthatóak: itt látható Kálnoky Dénes portréja is, aki nagyon sok időt töltött Miklósváron, és mindamellett, hogy annak egy részét az írásnak szentelte, remek párbajozó hírében is állt.

– Kilenc párbajt nyert meg, ami ebben a korban azt jelentette, hogy vagy kilenc nőért párbajozott vagy egyetlenegy nő okán kilencszer – tudtuk meg a tárlatvezetőtől.

Ezen szoba érdekessége egy ún. mashrabiya (árnyékoló), ami Egyiptomból származik, és az ottani lakások teraszainak díszét képezte valamikor, továbbá egy fából elegánsan megmunkált utazó toalett, amit hölgyek használtak, ha hintóval, lovas kocsival mentek valahová, így nem volt szükség arra, hogy útszéli bokrot keressenek számukra kísérőik. A felsoroltak mellett természetesen sok más látnivaló, érdekesség is várja a kíváncsi vendégeket, akik a kastély hagyományosan berendezett konyhájában fejezhetik be az elmúlt századok világába tett utazásukat.

Miklósvári érdekesség az is, hogy jegyet a múzeumlátogatásra a kastéllyal szembeni, a helyiek által „vizes háznak” ismert épületben lehet váltani (a ház alatt egy forrás volt, próbálták megmenteni, de nem sikerült), továbbá, hogy a kastély manzárdszobáiban egy svájci alapítvány támogatásával délutáni oktatást biztosítanak miklósvári diákoknak, akik angol-, román- és matematikatudásukat fejleszthetik baróti tanárok segítségével.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.