Felhívás!

Példája követendő, emléke áldott

Megkeseredett lélekkel és nehéz szívvel kísértük utolsó útjára tegnap Bereckben id. dr. Páll Andort, hiszen a földi létből való távozásával egy nagyszerű embert, kiváló állatorvost, sikeres vállalkozót és bőkezű adakozót veszítettünk el. Egy olyan személyt, aki Istentől kapott adottságait, illetve a birtokukban megszerzett szellemi és anyagi tőkét nem csak a saját, hanem a család, a közösség, valamint a nemzet szolgálatába állította. Aki Háromszék egyik tehetős üzletembereként sem felejtette el, hogy honnan indult, és hová tartozik; hozzá lehetett fordulni jó tanácsért, segítségért vagy támogatásért, és tisztelettel szorította meg a kérges munkáskezet. Aki mindvégig megtartotta ősei hitét, alázattal fohászkodott az Úrhoz és mondott köszönetet Neki az elért eredményekért.

Páll Andor életútja a közigazgatásilag Bereckhez tartozó Kézdimartonosról indult. Ebben a piciny székelyföldi faluban szívta magába a sorsa alakulását meghatározó keresztény szellemiséget, a múlt megismerésének vágyát, az elődök megingathatatlan önazonosság-tudatát és a más nyelvet beszélők tiszteletét. És itt formálódott egyenes gerincű, tanulni vágyó, céltudatos, a saját és mások igazáért konokul küzdő, nagybetűs emberré. Egyénisége a Gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézet padjaiban teljesedett ki. Végül pappá nem vált ugyan, mert az állatorvosi hivatást választotta, de Jézus tanításaihoz az utolsó pillanatig hű maradt.

Páll Andor hozzáállásának és hozzáértésének eredményei leginkább az általa 1991-ben alapított Toro Impex Kft. fejlődésében érhetők tetten. Az irányítása alatt ugyanis az ország egyik legkorszerűbb vágóhídjával és húsfeldolgozó üzemével, valamint üzletlánccal is rendelkező vállalkozásává nőtte ki magát. De fafeldolgozó üzemet és építő-területrendezési munkálatokat végző céget is működtetett, hasonló sikerrel. A több mint kétszáz embernek munkát biztosító vállalkozások által megtermelt nyereség egy részét pedig fejlesztésbe fordította vissza. Ugyanakkor rendezvényeket és civil szervezeteket támogatott, műemlékek és szobrok állításához is tetemesen hozzájárult, de templomtorony is magasodik neki köszönhetően. Bereck község szellemi, anyagi és kulturális fejlődését egyházi és községi tanácsosként is elősegítette.

Példája legyen követendő, emléke áldott!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások