Felhívás!

Nincs más járható út

Nehéz bioélelmiszert termelni című riportjuk hiteles tükörképe egy nagyszerű, több napot együtt töltő szakmai intellektuelek konzultációjának, benne az öko-agroturizmus kínálatát is felölelve. A cikk címadó, gondolatébresztő mottója az, ami válaszra vár! És ez elmaradt, eliminálódott a hozzászólók rejtett vagy le nem írt (?) –egyébként kimondatlan – gondolataiban is! Távol áll tőlünk a meggyőzés, a rábeszélés, nemzedékek értékítéletét motiváló tapasztalatok özönének, identitást meghatározó, apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre szálló szokásjog alábecsülése!

A Földön nincs más alternatíva, csak az ökológiai termék előállítás, mint járható út! Csak ennek lehet eredménye az emberi boldogulás alapja, az életminőség jobbítása! Ennek esszenciája pedig a rendszerszemlélet birtoklása, annak tanítása!

Az ökotermék-előállítást feltételező termesztés-tenyésztés integrációja a technológiai fegyelem betartásán alapszik. Ennek komponensei: a táj ismerete, a tájra adaptált szaporító anyag helyes megválasztása, az agrotechnikai, biológiai, genetikai, kémiai gyakorlat technológia elemeinek szükségszerű, preventív alkalmazása. És közöttünk nem lehet nézetkülönbség alapja, hogy 10, 100 vagy 1000 hektár viszonylatában gondolkodunk!

A termelési rendszerek, amelyek hibridkínálata, növényvédőszer-arzenálja, genotípusra adaptált, pénztárca-karcsúsító, biztonságos hozamot még az elszólás szintjén sem garantáló szeretetcsomagja az „önzetlen” kapitalista szellem csábítására vall! Majd Ő jön felvásárolni, minőséget megállapítani, logisztikát, manővereket adaptálni nyugati szemlélet és gyakorlat alapján! (Az érdekek mentén.)

Köszönjük! Mi nem a halni készülők észjárását követjük sem Székelyföldön, sem az anyaországban!

Dr. Ratkos József elnök, Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete (Nyíregyháza)

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.