Hirdetés
Hirdetés

Beetetik a medvéket!

A PRO TV híradójának egyik helyszíni riportja azt bizonyítja, a Szent Anna-tó közelében az üdülőtelep gondnoksága módszeresen eteti a medvéket. Az eset azért is meghökkentő, mert éppen a gondnokság nehezményezte korábban többször is azt, hogy a turisták élelemmel kínálják, csalogatják a medvéket. Ráadásul a tó övezetében vannak kitűzve olyan tájékoztató táblák, amelyek szövege fő helyen kéri, figyelmezteti a látogatókat, hogy ne etessék a medvéket, mert szigorúan tilos!

A tévécsatorna képsorain jól látható, amint a fák között három férfi műanyagtasakokban cipel „valamit”, a közelképen később jól látszik a kutyaeledelek egyezményes csomagolóanyaga. A riport készítőinek egyike románul kéri a férfiakat, vigyék távolabb az eledelt, és jól hallatszik, amint egyik férfi magyarul szól a társainak, menjenek beljebb az erdőbe. A háttérben medvék alakja is fel-feltűnik a fatörzsek között. A tettenérés dacára, az etetés irányítójának tűnő férfi kitérő válaszokat ad a riport készítőjének, sőt tagadja, hogy élelmet vittek volna az erdőbe, és igyekszik távolabbra küldeni a filmezőt. A felvétel és a kísérő szöveg azonban bizonygatja, az erdőben hagyott műanyagzsákokból a medvék – két anyaállat két-két boccsal – hosszú percekig falatoztak.
A tévériport más helyszínen megszólaltatja Dósa Leventét, a Lázárfalvi Közbirtokosság ügyvezető igazgatóját, aki elismeri, hogy veszélyt gerjesztő a medvék módszeres etetése, de a munkatársai cselekedetét nem kommentálja (a tó övezete a közbirtokossághoz tartozik). Ezek után román tisztségviselők is határozottan elítélik a medveetetést. Gabriel Paun, az AgentGreen környezetvédelmi szervezet elnöke egyenesen gonosztevő törvénytelenségnek minősíti a medvék ily módon való etetését, szerinte büntetni kellene, mert a vadakra és az emberre nézve is káros. Mihai Dragan, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője kivizsgálást ígér, és rámutat, nem szabad a vadaknak szánt élelmet a turisták által látogatott helyekre rakni. Mihai Pop természetvédelmi aktivista úgy vélekedik, a medvék módszeres etetése része lehet az üdülőtelep gondnoksága turistacsalogató programjának, ám mindenképpen nagy hiba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük