Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagy harc lesz!

A Sepsi OSK ismét elindult „Csaba döntetlen-ösvényén”, és ez nem csillagösvény, nem vezet jó irányba. Egymás után 3 vagy 5-10 döntetlen jó, sőt remek lenne a felsőházban, de nem az alsóban, ahol létkérdés minden elveszített 2 vagy 3 pont. A Sepsi OSK-nak az első ligában kell maradnia, ennek még egy kupadöntő vagy – adja Isten! – kupagyőzelem sem lenne alternatívája, inkább ráadása.

A romániai labdarúgó I. liga táblázatát vizsgálva döbbenetes a számok játéka. A bajnokság 26 fordulós alapszakaszának 22. fordulójában 20 pont volt a különbség a Sepsi OSK és az FC Voluntari között. Az OSK 28 ponttal a 8. helyen állt, az FC Voluntari 8 ponttal a 14. volt, az Academia Clinceni 20 ponttal állt a 13. helyen… Lement az alapszakasz maradék 4 fordulója, eljött az alsóházi rájátszás, 3 forduló után az FC Voluntari már 1 ponttal előzi a Clincenit, és 5 pont a hátránya a Sepsi OSK-val szemben. Ha – ne adj’ Isten! – a Voluntari a következő fordulóban győzne Sepsiszentgyörgyön, 2 pontra megközelítené az OSK-t.

A meghökkentő fordulat nem csupán az FC Voluntari feltámadásának eredménye, ez önmagában nem lenne elegendő. A pontfelezések szabálya miatt alakult így a pillanatnyi állás. Ez a szabály egyértelműen a kullogókat segíti, és az alapszakaszban jobban szereplő csapatokat sújtja. Matematikailag és lélektanilag is. Gheorghe Hagi már az előző években bírálta ezt a pontfelezős szabályt. Szerinte nagyon rosszul esik a focistáknak, ha az alapszakaszban hajtanak, nagy előnyre szert tesznek, de a rájátszásban az előny mesterségesen elvész, illetve jelentősen csökken. Ha például egy csapat 30 pontot gyűjt az alapszakaszban, egy másik pedig 10-et, a különbség 20 pont, azaz 7 győzelem. A rájátszás elején a pontok feleződnek, az egyik csapat 15, a másik 5 ponttal folytatja, a különbség köztük már csak 10 pont, azaz 3-4 győzelem.

Amikor László Csaba vezetőedzőt tavaly novemberben leváltották, a Sepsi OSK-nak 16 mérkőzésből 2 győzelme, 10 döntetlenje és 4 veresége volt, 14-14-es gólaránnyal. Az alapszakasz maradék 10 fordulójában 5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 16-12-es gólarány. Az alsóházi rájátszásban háromszor 1-1, vagyis újból „Csaba döntetlen-ösvényén” halad a csapat. Le kell térni róla! Nagy harcok lesznek a bent maradásért!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük