Felhívás!

Művel(e)t(len) Románia

A szeme megtelik az embernek könnyel, amikor az államfő által kezdeményezett Művelt Románia konferencia felszólalóit hallgatja: hogy mennyire lelkükön viselik az oktatást, s hogy milyen fontos társadalmi kategória a tanárok, s hogy micsoda csodás befektetéseket eszközölnek a tanügyben, mert „ezen múlik a jövő”. 

Hát a jövő valóban ezen múlik, sajnos. Ami pedig a nagyívű ráfordításokat illeti, beszéljenek a számok: 2020-ra az elmúlt harminc esztendő legalacsonyabb százalékát, a bruttó hazai termék (GDP) 2,7 százalékát irányozták elő a tanügynek. Ne tessenek olyan elcsépelt szöveggel jönni, hogy a tanügyi törvényben explicit verbis benne van, hogy az oktatásra a GDP-nek legalább hat százalékát kell fordítani, mert „egyik napról a másikra nem lehet mindent megoldani” (a törvény 2011-ben lépett életbe). És ne higgyék, hogy nem lehet rosszabb, ha már a művelt Romániánál tartunk. A szorosan ide kapcsolódó kutatásra például tavaly a GDP 0,18 százalékát fordították és sikerült igazolni, hogy még ennél is van lennebb: idén csak 0,12 százalék jut.

Világos, hogy nem juthat mindig, mindenre (bár a törvény – nagyon helyesen – nem egy fix összeget ír elő, hanem azt mondja, hogy a rendelkezésre álló pénzből, legalább ennyi), de akkor ne etessenek bennünket mindenféle maszlaggal, hogy ez valakinek is prioritás. Mondjuk ki, hogy itt a rendőrök és a katonák a fontosak, akiknek megemlíteni sem merték, hogy esetleg nem járna különnyugdíj.

Nehéz nekem megérteni, hogy miért. Mert életüket kockáztatják? Ha katonának mentél, kapsz rendes zsoldot, ha pedig napi száz eurót meghaladó illetményért külföldi misszióba mégy, akkor számolj azzal, hogy esetleg lelőnek. Ne menj oda, ha nem akarsz – nem kötelező! Azt meg már végleg nem értem, hogy mondjuk az erkölcsi igazolványt egy számítógépből kinyomtató irodai rendőr mivel szolgált rá arra, hogy korkedvezményes, az egyetemi tanárét jóval meghaladó nyugdíjának 90 százalékát mások által befizetett pénzből kelljen „felpótolni”. Amíg ez az értékrend ebben az országban, addig művelt Romániáról szó sem lehet. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.