Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyv a betörésről

Könyv a betörésről Kultúra

Az e heti Tortoma Önképző Kör alkalmával mutatták be Erdővidék Múzeumában Gidó Csaba, Márk Attila és Pál János El a hontalanságba című könyvét, mely az 1916-os román betörés okozta székelyföldi helyzetről tanúskodik az unitárius egyházi forrásokban fennmaradt bizonyítékok alapján.

A szerzők közül ketten voltak jelen: Márk Attila és Pál János, akik rámutattak: kutatásaik alapján kiderült, a betörés hírére az egyház azt tartotta elsőrendű fontosságú feladatának, hogy értéktárgyait, a klenódiumokat, az értékpapírokat biztonságba helyezze. Ez részben sikerült, voltak, akik elrejtették őket, más azonban elment, otthagyott mindent.

Hirdetés
Hirdetés

Túlkapásokra is sor került bőven a zavaros időkben, a román katonák például javarészt tönkreverték a templomi orgonákat, de akadtak olyanok is, legfőképp tisztek, akik olykor megmentettek egy-egy tárgyat, kivéve azokat a katonák kezéből.

– Háború volt, ilyen állapotok uralkodtak akkor – nyomatékosították a szerzők, végül szót ejtve arról is, hogy bár magyarok sokan elmenekültek akkor, egy idő után mégis visszatértek szülőföldjükre az emberek, és mindent újjáépítettek. Vajon ma képesek lennénk-e erre? – tették fel a kérdést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük