Felhívás!

Mondom, ha valaki hallaná

Esik, Medárd nem tréfál. Romániában sír a parasztember, akinek a házát újra elöntötte egy patakocska. Magyarországon a zuhé után a tűzoltók összeszedik a ledőlt fákat és kész. Néhány évvel ezelőtt, az „évszázad áradásakor” errefelé emberek haltak meg, míg amott a „kegyetlen diktátor” maga állt ki zsákot cipelni a védőgátra és a víz továbbment. (Na nem ezért, hanem mert mindenütt svájci óra pontossággal működött a szervezés). Most Magyarhonban egy-két idős ember hal meg vírusfertőzötten és öt-hat újat regisztrálnak naponta, míg nálunk tucatokban számolják a halottakat, és az új esetek négyszáz körül megrekedtek. Ha román lennék, komolyan meggondolnám, nem lenne jobb, ha az ungurok ellopnák legalább Erdélyt?

Oroszországban népszavazás volt sokféle apróságról, de azok csak, mint a szerelem prelűdje, a lényegre vezettek: Putyin újra elnök lehet, 130 éves koráig, ha akarja. Az Unió morog: több rendellenességet észleltek. Hát erősen buta az, aki az Ivánok referendumát patyolatfehérnek képzeli, de érdekes, amikor Băsescu az utolsó órában összegyűjtött néhány tízezer szavazatot a franciaországi nagykövetségen, az Uniónak nem tűnt fel. Amint az RMDSZ átütő sikere sem a dolji és gorji ősi magyar választókerületekben. Atlantisták a fiúk, tehát oké, elhisszük, hogy nea Mărin Burtăverde minden nyámjával beleszeretett Kelemen Hunorba. És a politikában humorérzék is kell, mert különben megcsömörlik az ember, nemde?

Amúgy a nagyon demokratikus morgóktól megkérdezném: a Baltikumtól Kanadáig az egy Orbán Viktoron kívül kinek lenne mersze eséllyel meghirdetni egy népszavazást, hogy jóemberek, még maradnék egy mandátumot, mit szóltok hozzá?

A 2002-es magyar választásokon azért került hatalomra a szocialista szörnykormány, mert a MIÉP 4,37 százalékkal kiesett. A Fidesz–MDF-nek egyetlen százalék hiányzott az abszolút többségig. Később az MDF is kiesett a parlamentből és meg is szűnt, mert néhány századdal az ötszázalékos küszöb alá jutottak. Még azt is meggyőződéssel írom, hogy a România Mare kiesését sem tartottam demokratikusnak. Ha száz románból három vadimádó, dukál nekik három hely a százból. Egy, maximum kétszázalékos küszöböt elfogadok, hogy éppen minden kótyomfitty ne juthasson be, de annyi. Hogy ne kelljen belecsimpaszkodni a PSD-be, az RMDSZ-be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 8., 9:44
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Én “lényeglátó”-nak tekintem Zubreczky urat. Mosoly – humora, célbataláló megszólalásai, széles tájékozottsága és nem utolsó sorban világos látása a politikában, jelenkorunk társadalmi össze-visszaságában, ami nem elhanyagolható teljesítmény. Röviden: korunk értelmiségének eleven példája.