Felhívás!

Újabb bírság a Román Labdarúgó Szövetségnek

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács 5000 lejre bírságolta a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF), a 2019. október 19-én lezajlott Románia – Észak-Írország U21-es válogatott mérkőzésén elhangzottak miatt.

A Voluntariban található Anghel Iordănescu arénában megtartott mérkőzésen a nemzeti tizenegy szurkolói hosszú perceken át skandálták a „kifelé az országból a magyarokkal” (afară, afară cu ungurii din țară) rigmusokat. Sajnos, nem az első eset volt, hogy a román nemzeti válogatott szurkolótábora mérkőzésen magyarellenes hangot üt meg, annak ellenére, hogy a megmérettetésnek nincs semmilyen magyar vonatkozása, azaz nem magyar csapat ellen lép pályára, nem magyar a játékvezető, nem magyar többségű városban van a mérkőzés, és még lehetne sorolni.

„Üdvözlöm a Tanács döntését, amely következetesen megállapítja a diszkrimináció tényét és rendszeresen pénzbírságot is kiszab az illetékesekre. Az viszont elszomorító, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) ahelyett, hogy megoldást keresne a lelátókon tapasztalható rasszizmus, xenofóbia megfékezésére, folyamatosan a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat eljárási minőségét kérdőjelezi meg az ügyekben. Remélem, a jövőben a bírságok megúszását nem esetleges eljárási hiba keresésével akarják megoldani, hanem valós cselekvési tervvel és fellépéssel, amely megszünteti az áldatlan állapotokat” – nyilatkozta Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat igazgatója.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.