Felhívás!

Mitől félnek a románok?

„Hű, ha jön a muszka, akkor nagy baj van. Reméljük, az Amerikai Egyesült Államok és a NATO megvéd, nem felejtik el, hogy ez a kötelességük” – így sóhajtoznak az egyszerű románok az orosz hadsereg minden megmozdulásakor vagy Putyin államelnök beszédeit hallgatva.

Szó mi szó, mondatai oda-oda cserdítenek, főleg a román vezéreknek, meg-meg ijesztve ezeket, hogy ha netán elindulnak nyugat felé, akkor elsőként a Románia területén felállított amerikai támaszpontok lesznek a célpontok.

Ugyancsak ijedt szemekkel nézik, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor jó viszonyt alakított ki az orosz államelnökkel, aki olykor megemlíti, hogy ha valakik a Molotov ̶ Ribbentrop-paktum körül szeretnének kapirgálni, akkor a trianoni szerződést is meg kellene nézni, hiszen azt a Szovjetunió az első világháború után nem írta alá, sőt, Erdélyben népszavazást sem tartottak.

Most, hogy az amerikai elnök, Donald Trump is elszólta magát, miszerint Krím orosznak tekintendő, mert ott a többség oroszul beszél (Székelyföldön meg ugye magyarul!), még nagyobb lett a riadalom. És a bizonytalanság. Így aztán az oroszok mellett a magyaroktól félnek leginkább a románok.

Kétségtelen, hogy az első világháborút lezáró szerződés végeredményben nyitva hagyott egy halom kérdést. Annál is inkább, mert nem néztek utána, hogy az utódállamok miként teljesítik az aláírásukkal hitelesített pontokat, követelményeket. Ezek aztán teljes erővel kezdhették el az elrománosítást, elszlovákiasítást, elszerbesítést. És hozzákezdtek a magyarok megfélemlítéséhez, üldözéséhez, az annektált területekről való eltüntetéséhez. Nem tudták teljesen eltüntetni, mint a németeket, de számuk évről évre csökkent.

Lucian Boia történész a Románia elrománosodása című könyvében éppen ezt a folyamatot írja le, bebizonyítva azt is, hogy ez a két fejedelemség, Moldova és Havasalföld egyesítésétől kezdődően zajlik. Így e két országrész nem egy nemzetisége tűnt el az évszázadok során. Ez teszi szinte lehetetlenné Besszarábiának Romániához való csatolását, ugyanis sem az oroszok, sem az úzok nem akarnak szülőföldjükről eltűnni.

Románia 1918-ban káposztaország volt, erőszakkal kötötték egybe. A francia nemzetállam mintájára. De a francia nemzetállam szakadozik. A románok is ettől félnek!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.