Felhívás!

Micsoda népek!

Kiosztották az európai parlamenti mandátumokat, és ennek kapcsán receptkönyvet lehetne kiadni, hogyan kell bukott politikusból európai parlamenti képviselővé válni. Íme: ha semmit sem tudtál felmutatni, akkor sértődj meg, és hozz létre egy mozgalmat.

Nem pártot, nem, mert te többé nem akarsz politizálni, miután csalódtál a kétszínű politikusokban, akik egyet mondanak és mást csinálnak. Majd odaállsz a civilek mellé, hogy kívülről, magas polgári elvárásokkal rendet tégy ebben az erkölcstelen politikai fertőben.

Vonjál be naiv aktivistákat, akik istenítenek téged „bátor tettedért”, hogy az elefántcsonttoronyból a pórnép közé ereszkedtél. Aztán „találd ki”, hogy mégsem ártana egy párt, mert hát a világot mégiscsak a politikum irányítja. Így aztán kénytelen leszel „engedni a nyomásnak”, és bejegyezni egy pártot, és a sok civil közül ki lenne a legjobb vezető? Hát te lennél az.

Ha már van párt, akkor a választáson is indulni kell. Ki lesz a lista élén? Te leszel. A kampányban továbbra is hülyítsd a népet a civil kapcsolataiddal, a társadalmi igazságossággal és egyéb lózungokkal, míg nem szerzel elég szavazatot, hogy bejuss – ez esetben – az Európai Parlamentbe. Mert egy építkező, vidéken is megerősödni vágyó pártot irányítani legjobban a brüsszeli füstüveges parlament légkondicionált irodájából lehet! Öt évig havi nyolcezer euróból (plusz költségek) kiépíted a megfelelő kapcsolatrendszert, életed végéig megoldottad a sorsodat. Ja, a párt? Ugyan kit érdekel?

Így jutott képviselethez Dacian Cioloş, és nagyjából ezt az utat járta be Traian Băsescu és legfrissebben Victor Ponta is. Ludovic Orban csak azért nem mutatta be ezt a mutatványt, mert már évek óta a miniszterelnöki tisztségre hajt. Ugyan lejárató kampányon és fröcsögő nacionalizmuson kívül egyebet még nem mutatott fel, de majd ha odakerül! Arra számít, nem alaptalanul, hogy az alkotmányt naponta lábbal tipró „elnöke” segítségével ez sikerülni fog. A jelenlegi kontextusban – belátom – nagyon népszerűtlenül hangzik, de: ezekhez a képest a mostani „vörös pestis” országával és népével törődő, szociálisan érzékeny, távlatokat nyitó, profi társaságnak tűnik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.