Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Megrövidített autósok

A hazai használt autók közel 30 százalékának visszatekerték a kilométeróráját, amelyek összesen 4,7 millió kilométerrel mutatnak a valósnál kevesebbet, állapítja meg tanulmányában az InspectorAuto.ro. Szakembereik 1212 gépkocsit vizsgáltak meg, amelyek együtt a valóságban 192 millió kilométert futottak, ám a mérőműszereiken 4,7 millió kilométerrel kevesebb szerepel. Ezzel az eladók több millió euróval csapták be vásárlóikat. A megtévesztés veszélyének főként azok vannak kitéve, akik 10.000 eurónál olcsóbb autót vásárolnak.

Hirdetés
Hirdetés

Erősebb középosztály

A Brookings Intézet tanulmánya szerint világszinten minden másodpercben megmenekül valaki a mélyszegénységtől, illetve megállapítják, hogy soha nem volt ilyen magas globálisan a középosztály aránya. A Brookings megállapítása szerint szegénynek számít, aki naponta kevesebb mint 1,9 dollárból él, anyagilag sebezhetőnek számít, aki naponta 1,9 és 11 dollár közötti összeget költ. A középosztálybeliek naponta 11 és 110 dollár között költenek, míg a gazdagok naponta 110 dollár fölött. Az elemzés szerint jelenleg globális szinten a középosztály növekszik leginkább, becslések szerint 2030-ra eléri az 5,3 milliárd főt.

 

A költekezés kultúrája

A romániai lakosok 46 százaléka többet költekezik, mint amennyi a jövedelme. Az iVox felmérése továbbá rámutat, hogy a lakosság 80 százaléka legalább egyszer vásárolt olyasmit, amire nem volt szüksége. A válaszadók 40 százaléka szorongással gondol a jövőre, mert nem tudnak pénzt félretenni, tartalékolni, holott a megkérdezettek 25 százaléknak meggyőződése, hogy a kiegyensúlyozott anyagi háttérhez elengedhetetlen a pénztartalék.

 

Óvatosan az euróval!

Az euró bevezetése „nem csodaszer”, és eléréséhez „nem a sprinter, hanem inkább a maratonfutó taktikájára van szükség”, hívta fel a figyelmet Mugur Isărescu. A Román Nemzeti Bank elnöke kedden úgy nyilatkozott: Romániának tanulnia kell más államok sikertelenségének tapasztalataiból, akik úgy vélték, hogy az euróhoz való csatlakozás az út vége. „Nem hiszünk abban, hogy az euróövezethez való csatlakozás csodaszer, amely megoldja az összes problémát” – mondta Isărescu.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük