Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz a külföldi munkásokkal?

Tudom, hogy a csapból is a koronavírus-járvány folyik, viszont nekem is lenne egy megjegyzésem a vészhelyzet kapcsán, és nem az egészségügyi oldaláról, hanem inkább gazdasági részről közelíteném meg a témát.

Sokak szerint pár héten belül éri el „csúcspontját” a fertőzés Romániában, ami azt is jelentheti, hogy az országot lezárják. Ennek pedig lesz egy érdekes kihatása a gazdaságra: sokan, akik külföldön dolgoznak, nem fognak tudni visszamenni dolgozni, pedig éppen most kezdődik legtöbb helyen a munkaszezon. Ha nem tudnak visszamenni időben, akkor megszűnik odakint a munkahelyük. Maradjunk csak annál a ténynél, hogy sokan egy biztos munkahelyre járnak külföldre, és ha ez a lehetőség megszűnik, akkor az nekik pont olyan érvágás, mint annak a helyi alkalmazottnak, akit több év után váratlanul elbocsájtanak. Ha megszűnik a munkahelyük, akkor a járvány lejárta után, ha kijutnak külföldre, kereshetnek új munkát. Kérdés, hogy mikor jutnak ki? Mert ha tényleges beüt a vész, akkor itt egy jó ideig nem lesz munkavándorlás külföldre.

Már pedig a bajok akkor kezdődnek, amikor a lakosság egy jelentős része nem lesz, amiből éljen, mert külföldre nem tud menni, idehaza stabil munkahellyel nem rendelkezik, és akkor tevődik fel a kérdés, mi lesz?

Viccelődhetünk azzal, hogy legalább majd a gyáraknál sorban fognak állni a szakképzetlen munkások  –vagyis sok fiatal, akinek annak idején büdös volt tanulni, és nem tudnak majd mit kezdeni magukkal.

Ne legyünk ennyire pesszimisták, amúgy is millió negatív forgatókönyv létezik járvány idejére, de azért érdemes a fent leírtakat átgondolni.

Farkas Zoltán, Sepsiszentgyörgy

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 19., 9:44
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Mindenki hazamegy a szülei, nagyszülei birtokára ügyesen, és visszatanulja azt, hogy a szülőföld eltart. Kicsit nehezebben, mint külföld, de stabilabban.