Felhívás!

Az élők lila lillái

Tolulnak bennem nagy időknek figyelmeztető próféciái, mind attól óvnak, nehogy az emberiség soron levő katasztrófáját magam is megnyergelném egy sánta szamár hátán. Senki nem tagadja világháborúink múltával-hulltával sem azok vakító világának rettenetét, magam is csak egy koldusgaras idejére említem, hogy fogadatlan prókátornak üres tarisznyája. Ebben a vírustámadásban egyenként vagy külön-külön, mindnyájan a félelem és a kiút szélein keressük a mieink, a magunk menekítő ösvényeit.

Itt az örvénylés menekítő lehetőségeit keresem magam is, egy a sok millió között, és érzem a magam kényszerű cellájában, hogy más is mind maga mögé fordul; az unokák hogyan élik meg ezt a kényszerű állapotot, tán sose tudom meg.

Nagyszülők kénytelenek igenis lemérni önmagukban az öregek rangját, súlyát éppen a távollétükben. Erőtlenek igyekeznek kihasználni a maradék lehetőséget a drága kicsik nyugtatására. Mindig így volt e világi élet, egyszer fázott, máskor lánggal égett – nosza kapaszkodjunk Vörösmarty Mihály versébe is, A vén cigány sorai között ott van a súlyában is megnyugtató, hogy „lesz még egyszer ünnep a világon”. Azt se feledhetjük, micsoda összefogást értek meg az emberek ebben a titkokkal teljes csatában, minden egyes életért. Elül bizony a vész haragja, s a magunk figyelmes és fegyelmes lopakodásai után nyakunkba szakad a gyermeksereg, megköszönni, hogy megőriztük maradék kincsünket is számukra. Mert hát minden óra mintha örök lenne…

Magam is feledem az első ijedelem napjait, de csak annyi időre, amíg erőt kapok az Élet örökkévalóságába vetett hitemből. Ha az előbb magam mögé nézve ott láttam repesni seregnyi gyermeket, mind és mind csupa unokát, de úgy, hogy szinte megnyugodva a jövőben, megsimogattam az első rügyeket az orgonabokron, az első százezret, milliókat. És így már könnyebb volt percnyi életünk reménnyel teljes jövete s menete; sosem tudván feledni veszedelmek idején se a nagy igazságot, hogy ennek az életnek legszebb menyasszonyai az örökké jövőben levő Szépréti Lila Lilla Liliomok serege.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.