Hirdetés
Hirdetés

Jól jön a raktárkészlet

Jól jön a raktárkészlet Kovászna megye

A munkaügyi hivatal háza táján sem a megszokott kép fogad, a munkanélküliektől kért igazoló iratok online is benyújthatóak, szkennelve vagy lefényképezve, mindenképpen az elektronikus kommunikációra buzdítják ügyfeleiket. Azoktól, akik csak papírokkal boldogulnak, egy dobozba gyűjtik a dokumentumokat, s azokat másnap dolgozzák fel, mert a vírus papíralapon 24 óráig életképes. Minderről és közérdekű témákról a szintén online megtartott havi sajtótájékoztatón beszélt Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Bár egyes ágazatokban a múlt hónapban, de a múlt hetekben is alkalmaztak embereket – főleg eladókat, biztonsági őröket, pénztárosokat, takarítókat – az is várható, hogy más, nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozásoktól akár 1000 embert is elbocsáthatnak átmenetileg, természetesen a jogaik tiszteletben tartásával –a munkaügyi igazgató becslése szerint. Ez viszont jelentősen megnövelheti a jelenleg 3,11%-os munkanélküliségi arányt a megyében. Ha kollektív elbocsátás történik, amikor is a procedúra által megszabott határidők lerövidülésére lehet számítani, akkor a munkaügyiek kiszállnak a helyszínre, és anélkül, hogy összehívnák az érintetteket, online bekért iratok alapján állítják össze a szükséges dokumentációt. A kormány is e folyamat egyszerűsítésére törekszik.

Eddig még nem kaptunk tájékoztatást ilyen szándékról – mondta Kelemen, aki azt sem tartja kizártnak, hogy egyes vállalkozók pont e krízis közepette bővítsék tevékenységüket. Viszont olyan cégről is tud, aki nyersanyag (deszka, ragasztók, stb.) híján maradt – egy háromszéki koporsókészítőkől van szó, de valószínűleg nem ez az egyetlen vállalkozás – holott sok szerződése van, akár fel is vehetne embereket, de külföldről hazatért sofőrjei házi elkülönítésben vannak. Mivel nem halmozott nagy raktárkészletet fel, most a nyersanyag hiánya miatt van gondban.

Hirdetés
Hirdetés

Több cégvezető is érdeklődött már a hivatalban, hogy abból a garanciaalapból, amelybe a cégek havonta fizetnek, nem kaphatnának-e gyorssegélyt a következő időszakban, de sajnos nem, ehhez törvénymódosítás kell – tisztázta Kelemen Tibor. A garancialapból ugyanis csak a fizetésképtelenné vált cégeknek lehet maximum három hónapig fizetéstámogatást folyósítani, ezzel a mostani rendkívüli helyzettel nem számoltak a törvényhozók. Ha minden kötél szakad, 1–2 hónapra kényszerszabadságra lehet küldeni a dolgozókat, de átmenetileg akár el is bocsáthatják őket, így ők a maguk során munkanélküli segélyt kaphatnak. A munkaerő-foglalkoztatási hivatalban gyorsított ügyintézéssel a tíznapos terminusnál hamarabb is összeállítják a dossziéikat, így másfél hónap múlva megkaphatják a segélyt. Attól nem kell félni, hogy nem lesz a hivatalnak pénze a kifizetésekre, most sincs fennakadás ebben a tekintetben, az 500 fizetett munkanélkülinek és a szubvencióval támogatott cégvezetőknek és alkalmazottaknak is mindent időben folyósítanak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük