Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi bukott meg a magyar választásokon?

A vereség mértékéből ítélve az ellenzék legfeljebb akkor győzhetett volna – ne feledjük, egyvégtében tizenkét évig tartó kétharmados FIDESZ-es kormányzás utáni negyedik választásról volt szó –, ha annak a nemzet- és országépítő munkának a hatékonyabb folytatását ígéri, amelyet a jobboldal végzett eddig, márpedig az ellenzék nem ezt tette, hanem elvakultan épp ez ellen hadakozott, ennek jóformán minden tételét támadva.

Mi bukott tehát meg a 2022-es választásokon Magyarországon?
1. Mindenekelőtt az a lebutított ellenfél-kép, mely az Orbán-rezsimet zsarnoki diktatúrának minősítette, és egy kimondottan egyszemélyes uralom megdöntését ígérte, mikor pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy történelmi léptékkel mérhető egyéniség áll a kormány élén.

2. Megbukott a hazafiság elavult eszménnyé nyilvánítása olyan kontextusban, mikor a négy évtizedekig tartó katonai megszállás, a korábbi szuverén- és demokráciaszegény évszázadok után ráadásul még csak harminc év telt el az önrendelkezés adott viszonyok közti visszanyerése óta, s mikor az anyaországnak még sok dolga lenne a történelmi sebek begyógyítása terén. Ugyanis nem Európa egyik szerencsés, hanem egy nagyon is mostoha sorsú nemzeti közösségéről van szó, mely egyensúlyát visszaszerezni, jóléti jogállamiságát csak szuverenitás birtokában lesz képes megalapozni.

3. Megbukott az az egyoldalú orientációs elkötelezettség, melyet az ellenzék beígért, s mely csak negatív reflexe egy másik, ellenkező előjelű, történelmileg meghaladott kötődésnek. Érthető, hogy a kormányzó pártok geopolitikai realitásokkal számoló új politikai rugalmasságát is honorálták a szavazók.

4. Megbukott továbbá az ellenzék jó részének a határon túli nemzetrészek iránti közönye és érzéketlensége, melyet számunkra oly nehéz indulatok nélkül minősíteni.

Ne rejtsük azonban véka alá, hogy itt továbblépésre van szükség, az utódállamok ellenérdekeltsége ugyanis nem csillapodik, a nemzetépítés-regeneráció rendjén, ha csak az anyaországra építhetünk magunkon kívül, akkor politikai integrációnk sem állhat meg a mai fokon, saját képviseletet kell nyernünk az Országházban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük