Felhívás!

Merre van az előre?

Lehet csűrni-csavarni, de – finoman szólva – nem kielégítőek az RMDSZ-szel szemben magát nemzeti oldalnak beállító, a Magyar Polgári Pártból (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppártból létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) választási eredményei. A számokkal vitatkozni nem nagyon érdemes: a szövetség tíz polgármesteri tisztséget szerzett, ebből egyet Háromszéken (igaz, támogatott három sikeres függetlent). Négy évvel ezelőtt – sokak által erősen vitatott módon – az MPP összefogott az RMDSZ-szel és szerzett 15 polgármesteri tisztséget (abból hármat Háromszéken). Így tehát, az „új magyar összefogásnak” nem az lett az eredménye, hogy a két párt együtt jobb eredményt ért el, mint ketten összesen, hanem ellenkezőleg: még annyit sem sikerült produkálni, mint külön-külön. Erre még rátett egy lapáttal a leginkább reprezentatívnak tartott megyei tanácsosi lista kudarca: míg 2016-ban a két pártnak összesen volt hét tanácsosa Hargita és öt Kovászna megyékben, a szövetségnek most van öt Hargita és három Kovászna megyékben.

Természetesen igazat mond, aki azt állítja, hogy az RMDSZ „lenyúlta” azokat a polgármestereket, akik 2016-ban még az MPP húzóemberei voltak, s vasárnap már RMDSZ-jelöltként újráztak, de akit ez meglep, annak nemigen van mit keresnie a politikában. Lehet hivatkozni arra is, hogy a járvány miatt kevesen mentek el szavazni, bár ez – elvben – inkább az RMDSZ-nek volt hátrány, és egyáltalán – minden alkalommal leírjuk – aki nem ment el szavazni, az nem létezik, az most négy évig ne panaszkodjon.

Felmerül természetesen a vezetők felelőssége is. Alkalmasak-e vezetni egy pártot azok, akik évről évre, számában és arányában mind kisebb támogatást képesek felmutatni? Milyen tárgyalási esélyük van a decemberi parlamenti választások előtt leülni az erősebb párt képviselőivel azoknak, akik tulajdonképpen lejáratták az Erdélyen belüli magyar politizálásnak ezt a módját? Mert ellenzékre szükség van, ezt senki nem vitatja, de tudja-e valaki, hogy merre van az előre?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 1., 9:47
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Alkalmasak-e vezetni egy pártot azok, akik évről évre, számában és arányában mind kisebb támogatást képesek felmutatni? – ezt a kérdést nyugodtan fel lehet tenni az RMDSZ-nek is. A szavazástól távolmaradók pedig, ha szavazatukat nem is, adójukat igenis hozzáadják a közös kasszához. Vagy a pénz nem számít, csak a szavazat?

 • User
  Dátum: 2020. október 1., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha valoban lett volna valasztas , talan tobben mennek szavazni ! De itt es most csak szavazni lehetett Szentgyorgyon , valasztek hianyaban. Nem ostorozni azokat akik tavol maradtak!! Ez is egy formaja a velemeny kinyilvanitasanak. Megpedig elgondolkodtato kene legyen a “nyertesek” szamara!!