Felhívás!

Meglesz a böjtje

Romániában a legmagasabb a normalitásindex, azaz nálunk tért vissza leginkább az élet a járvány előtti kerékvágásba – állapították meg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem kutatói. Mindez olyan körülmények között, hogy számos vírustagadó és oltásellenes még ma is „egészségügyi diktatúráról” beszél, és hevesen tiltakozik bármilyen, az oltási kedvet növelni hivatott kezdeményezés ellen.

A népszerűségvesztéstől tartva a kormány az elmúlt hónapokban folyamatosan jelentette be az újabb és újabb lazításokat, annak ellenére, hogy az oltáskampány szinte teljesen kifulladt, és Románia mára az utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban a koronavírus ellen immunizáltak arányát tekintve. A Cîțu-kabinet ugyanis nem a beoltott személyek számához, vagy lakosságon belüli arányá­hoz kötötte a lazító intézkedések bevezetését, mint ahogy azt a legtöbb uniós tagállam tette, hanem egy előre leszögezett menetrend szerint, havonta vezetett be újabb enyhítéseket. Ezzel sikerült is kifogni a szelet az oltási kampány vitorlájából, mivel az emberek többsége úgy érezhette, hogy lecsengett a járvány, elmúlt a veszély, nincs már szükség az oltásra.

A kormány stratégiája egy ideig nyerőnek is tűnt, a napi esetszámok szinte nullára csökkentek, és a lakosság is örülhetett, hogy másfél évnyi kínlódás után végre szinte teljesen visszakaphatta „régi” életét. Igen ám, de mindeközben a világban terjedni kezdett a vírus sokkal fertőzőképesebb, delta variánsa, amely még a magas átoltottságú országokban is ismét az egekbe emelte a megbetegedések számát. És mivel az újra megízlelt szabadság szárnyain a romániai polgárok is újra nyakukba vették a világot, elkerülhetetlen volt, hogy az új vírusváltozatot Romániába is „importálják”.

Az utóbbi hetekben nálunk is lassan, de biztosan terjedni kezdett az új vírusváltozat, és várható, hogy a nyári lazaságnak ősszel meglesz a böjtje. A harminc százalékot sem elérő átoltottság mellett minden esély megvan rá, hogy a járvány negyedik hulláma legalább annyira erős legyen, mint a korábbiak, a kórházakat ismét ellepjék az oltást megtagadók tömegei, a hatóságok pedig kénytelenek legyenek ismét korlátozásokkal menteni a menthetőt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások